Descoperirea care ar putea transforma orice tip de sânge în grupă universală

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia sunt aproape de rezolvarea unei mari provocări: obținerea unei grupe de sânge universale.

Transformarea unei grupe de sânge într-o grupă universală, care să poată fi folosită la orice pacient, ar rezolva problema gravă a lipsei de sânge. În plus, ar elimina riscul unei transfuzii cu sânge nepotrivit, incident care ar provoca grave complicații medicale.

Oamenii au patru tipuri de grupe sanguine, clasifice în funcție de zaharurile care se regăsesc pe suprafața hematiilor (globulele roșii ale sângelui). Astfel, cei care au grupa de sânge A au un anumit tip de zaharuri, cei care au grupa B un alt tip, cei care au grupa AB au ambele tipuri de zaharuri, iar cei care au grupa 0 nu au deloc zaharuri.

Vezi și Editarea genetică CRISPR poate provoca mutații grave în ADN-ul uman

Din această cauză, singura grup de sânge universală, care poate fi folosită la orice pacient, este grupa 0. Persoanele care au grupa A nu pot primi sânge de la donatori cu grupa B sau AB, pentru că sistemul lor imunitar lor ar respinge și distruge hematiile din sângele donat. Doar în cazul sângelui din grupa 0 nu apare acest risc de respingere.

De aceea, cercetătorii încearcă de mult timp să găsească soluții pentru a transforma o grupă mai mară de sânge (cum este, de exemplu, grupa AB) într-una universală, de tip 0. Pentru ca acest lucru să fie posibil ar trebuie eliminate zaharurile de pe globulele roșii.

Stephen Withers, coordonatorul studiului care a fost prezentat recent la o conferință a Societății Americane de Chimie, declară că echipa lui a  identificat o enzimă prezentă în mod natural în tractul digestiv al oamenilor, care poate elimina zaharurile din sângele de grupa A sau B. În acest fel, orice tip de sânge, indiferent dacă este grupa A, B sau AB, este transformat în grupa sanguină universală 0.

Enzimele identificate recent de echipa lui Withers, care sunt prezente natural în intestine, au ca rol eliminarea zaharurilor din tractul digestiv, pentru a stimula digestia. Asta deoarece în sistemul nostru digestiv există tipuri de zaharuri similare cu cele care se regăsesc pe suprafața globulelor roșii.

Cercetătorii trebuie să continue studiile, ca să afle dacă folosirea acestor enzime nu are vreun efect nedorit asupra pacienților. Prin urmare, studiile vor dura mai mulți ani, dar Withers este încrezător că la final se va dovedi că soluția lui este eficientă și astfel, pe viitor, pacienții care au nevoie de transfuzii de sânge vor putea găsi mult mai repede un donator.

Sursa: Science Alert

Citește și Anevrism rupt, tratat endovascular în premieră națională