Revoluție în lupta împotriva cancerului: tratament făcut din sângele pacientului

În Statele Unite a fost aprobat primul tratament făcut din sângele pacientului: sistemul imunitar al pacientului este reprogramat astfel încât să atace el însuși cancerul.

Conform Administrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA), această decizie marchează un moment istoric, prin care medicina face un pas înainte extrem de important.

Probabil una dintre cele mai semnificative caracteristici ale acestui tratament făcut din sângele pacientului constă din faptul că este unic pentru fiecare pacient în parte. Și acest lucru îl diferențiază clar de terapiile convenționale precum operațiile sau chimioterapia.

Te-ar putea interesa și Tratament revoluționar pentru copiii cu leucemie.

Tehnologia se numește CAR-T și tratamentul este realizat prin extragerea celulelor roșii din sângele pacientului. Acestea sunt reprogramate genetic astfel încât să caute ele însele celulele canceroase și să le distrugă. Odată introduse înapoi în organism, acesteea caută celulele canceroase și, atunci când le găsesc, încep să se multiplice.

Dr. Scott Gottlieb, de la FDA, spune că evidențierea faptului că acum putem reporgrama celulele pacientului să atace și să distruge cancerul nu face nimic altceva decât să deschidă noi drumuri în cercetarea științifică. Noile tehnologii, precum terapiile genelor și ale celulelor au potențialul de a ne ajuta să tratăm și poate chiar să vindecăm bolile incurabile.

Majoritatea pacienților răspund bine la tratamentul tradițional, iar Kymriah a fost aprobat pentru cazurile în care tratamentul tradițional nu mai dă rezultate.

Acest tratament făcut din sângele pacientului este eficient în lupta împotriva leucemiei limfoblastice.

Dr. Stephan Grupp, medicul care a tratat primul copil prin tehnologia CAR-T, în Spitalul pentru Copii din Philadelphia, a spus că această nouă terapie este „incredibilă”. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a adăugat medicul. Copilul tratat prin această terapie era pe moarte. Au trecut, însă, cinci ani de la intervenție. Cinci ani în care copilul nu a mai avut cancer.

Din cei 63 de pacienți 83% au intrat în remisie completă în mai puțin de trei luni.

Cu toate acestea, acest tratament făcut din sângele pacientului presupune și riscuri. Multiplicarea rapidă a celulelor prin tehnologia CAR-T poate cauza secreția sindromului cytokine, ce pune viața pacientului în pericol. Dar există medicamente care pot inhiba acest proces.

Citește și despre tumorile canceroase depistate cu o analiză de sânge.

Puterea tehnologiei CAR-T atinge mai multe tipuri de cancer. În principal pentru cancerele de sânge. Cu toate acestea, tehnologia nu s-a dovedit eficientă împotriva tumorilor solide, cum ar fi cancerul pulmonar sau melanomul.

Dr. Prakash Satwani, oncolog pediatru, spune despre aceste rezultate (ale terapiei împotriva tumorilor) că nu au fost semnificative în comparație cu cele împotriva leucemiei limfoblastică. Dar este sigur că tehnologia se va îmbunătăți în viitor.

Sursa: BBC