Tratament revoluționar împotriva HIV: distruge 99% dintre tulpinile virusului

Cercetătorii sunt foarte aproape să obțină un tratament revoluționar împotriva HIV, virus care duce la moarte a peste un milion de oameni în fiecare an.

În cadrul unui experiment, oamenii de știință au administrat un tip nou de anticorpi la 24 de maimuțe, iar apoi le-au injectat cu HIV. Noii anticorpi, care au fost obținuți în laborator, au atacat trei puncte vulnerabile ale virusului, iar acesta a fost distrus. Niciuna dintre maimuțele care a primit tratamentul nu s-a îmbolnăvit. Studiul a demonstrat că peste 99% dintre tulpinile HIV au fost atacate și neutralizate de noul tip de anticorpi. Prin urmare, noua terapie poate deveni un tratament revoluționar împotriva HIV.

Studiul a fost realizat Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, cu participarea companiei Sanofi și a unor cercetători de la Facultatea de Medicină Harvard, Institutul de Tehnologie Massachusetts și Institutul de Cercetare Scripps.

Vezi și Revoluție în lupta împotriva cancerului: tratament făcut din sângele pacientului

Noul tip de anticorpi obținut este „tri-specific”, adică poate ataca trei puncte vulnerabile ale virusului. Totodată, este eficient pentru 99% dintre tulpinile virusului HIV.  De obicei, virusul HIV suferă foarte multe mutații și își schimbă des forma, astfel încât anticorpii produși de corpul uman nu îl pot recunoaște. Pentru că sistemul natural de apărare al organismului nu acționează, virusul se reproduce foarte repede și în scurt timp distruge practic sistemul imunitar. Aici intervine soluția găsită de cercetători.

Cum acționează noul tratament revoluționar împotriva HIV

Anticorpii produși artificial sunt mult mai puternici și mai eficienți decât cei pe care îi poate produce organismul. În plus, noul tip de anticorpi atacă aproape toate tulpinile HIV. Nu este nevoie de o doză mare de anticorpi, o cantitate mică fiind suficientă pentru a preveni îmbolnăvirea.

Anticorpii obținuți de cercetători se fixează pe niște structuri de pe suprafața virusului, structuri care nu se schimbă când au loc mutațiile și sunt aproape identice la toate tulpinile virusului. De aceea, acest tip de anticorpi este extrem de eficient pentru aproape toate formele HIV.

Cercetătorii speră ca anul viitor să înceapă și testarea pe oameni. Noul tip de anticorpi ar putea nu doar să prevină transmiterea virusului, ci și să ajute la tratarea pacienților care deja s-au îmbolnăvit.

Conform statisticilor, la nivel mondial, în anul 2015 peste 36 de milioane de oameni aveau HIV sau SIDA, cei mai mulți dintre aceștia trăind în Africa. Numai 60% dintre ei știau însă că sunt bolnavi.

Sursa: The Independent

Citește și Ce trebuie să știm despre virusul Zika