Tumoră cerebrală operată cu microscop de ultimă generație

O tumoră cerebrală la un pacient în vârstă de 66 de ani a fost operată cu succes de o echipă neurochirurgicală a Spitalului Clinic Sanador, printr-o intervenție minim-invazivă realizată cu microscopul operator de ultimă generație ZEISS KINEVO 900, intrat recent în dotarea Secției de Neurochirurgie a spitalului.

Intervenția a durat patru ore și a avut un risc operator ridicat, pacientul suferind de o formă severă de tumoră cerebrală – tumoră cerebrală de fosă posterioară (în spatele craniului), extinsă până în sinusurile venoase ce drenează sângele din creier, a căror lezare putea determina hemoragie masivă și decesul.

Tumorile localizate în fosa posterioară reprezintă aproximativ 60% din totalitatea tumorilor cerebrale. O tumoră cerebrală ca cea a pacientului operat determină creșterea presiunii intracraniene, lucru care poate provoca leziuni grave ale structurilor nervoase vitale aflate în proximitate (centri nervoși respiratori, centri cardio – circulatori, centri vegetativi). Pacientul prezenta simptome de cefalee, vertij accentuat (amețeală) și instabilitate în ortostatism (în poziție verticală).

Particularitatea și dificultatea acestui caz de tumoră cerebrală au fost date de infiltrarea profundă a tumorii, până la nivelul sinusurilor venoase transvers și sigmoid, canale care colectează sângele din creier, existând astfel riscul unei hemoragii grave în timpul operației. Însă cu ajutorul microscopului operator Kinevo 900 și a instrumentarului chirurgical am reușit să efectuăm ablația tumorală fără afectarea structurilor cerebrale sau alte complicații intra- și post-operatorii. Această tehnologie de ultimă generație reprezintă noul standard de tratament pentru pacienții cu patologii neurologice complexe, oferindu-le șansa unei recuperări complete și într-un timp foarte scurt,“ a declarat dr. Ovidiu Grămescu, coordonatorul echipei medicale, medic primar neurochirurgie, șeful Secției de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Sanador.

Echipa operatorie condusă de dr. Grămescu a fost alcătuită din dr. Ștefan Suditu – medic specialist neurochirurg și dr. Ioana Grămescu – medic primar ATI. Pacientul a fost externat la trei zile postoperator, fără niciun deficit neurologic și mobilizându-se singur.

Te-ar putea interesa și Un pacient în stare vegetativă a redevenit conștient datorită unui stimulator nervos.

Microscopul operator ZEISS KINEVO 900 reprezintă ultima generație de tehnologie de vizualizare la nivel mondial, dedicată intervențiilor de neurochirurgie. Utilizând acest echipament, medicii beneficiază de capacități superioare de vizualizare și analiză a țesuturilor și pot efectua intervenții minuțioase pe creier și la coloana vertebrală, cu precizie ridicată. Microscopul poate fi utilizat în abordarea unei game complexe de patologii neurologice, printre care tumori intracerebrale, anevrisme intracraniene, malformații arterio-venoase cerebrale, leziuni expansive și vasculare la nivelul măduvei spinării, malformații disrafice și complexe ale sistemului nervos.