Un tânăr care se afla de 15 ani în stare vegetativă a redevenit conștient și a reacționat după ce medicii i-au implantat un stimulator nervos, prin care i-au administrat slabe impulsuri electrice.
Reușita medicilor este prima de acest fel, terapia fiind testată în premieră pe o persoană aflată într-o stare atât de gravă. Pacientul este un tânăr de 35 de ani, care de 15 ani se afla în stare vegetativă, fiind grav rănit în urma unui accident rutier. Bărbatul dădea numai semne foarte slabe că ar fi conștient de ce i se întâmplă și de lumea din jur, deoarece creierul său fusese foarte afectat.
Cu acordul mamei sale, medicii au încercat o terapie experimentală. I-au implantat un stimulator nervos, care a fost conectat la creier. În urma stimulării artificiale a unui nerv legat de creier, pacientul a zâmbit, a putut urmări cu privirea un obiect și a întors capul atunci când i s-a cerut. De asemenea, a plâns în timp ce asculta un cântec preferat. Reacția lui este cu adevărat uimitoare, pentru că medicii credeau până acum că este imposibil ca un pacient să redevină conștient dacă stă mai mult de 1 an în stare vegetativă.
Cum funcționează acest stimulator nervos?
Stimulatorul nervos a fost conectat pe nervul vag, care este legat de creier. Aparatul a fost implantat în partea stângă a pieptului și nervul vag a fost practic înconjurat de un electrod dublu al stimulatorului, în zona gâtului. La o lună după operație de implantare, stimulatorul a început să trimită impulsuri electrice spre creier, câte unul la fiecare jumătate de secundă.
În urma acestor stimulări, pacientul a devenit parțial receptiv și conștient, spun medicii. I-au dat lacrimile când a ascultat o melodie care îi placea, a zâmbit și a putut îndeplini câteva sarcini simple: a urmărit cu privirea un obiect și a întors capul. De asemenea, se speria dacă era luat prin surprindere și avea reacții de aparare când era confruntat cu un posibil pericol.
Vezi și Aplicaţie mobilă pentru pacienţii cu stimulator cardiac
Tomografia a arătat de asemenea o activitate cerebrală mai intensă în regiunile responsabile cu mișcarea, senzațiile și conștiența de sine. Nervul vag, care a fost stimulat în cadrul acestui inedit experiment, face legătura între creier și corp și are un rol important în asigurarea stării de conștiență și în trezire.
Pacientul a fost supus la 20 de sesiuni de stimulare nervoasă, fiind aplicat un curent electric de cel mult 1,5 miliamperi.
Cercetarea a fost realizată sub coordonarea medicului Angela Sirigu, de la Universitatea din Lyon. Ea spune că performanța este impresionantă, demonstrând că poate fi obținută o refacere a creierului chiar și atunci când aparent nu mai există speranțe.
Concluzia experimentului a fost publicată în revista Current Biology, însă specialiștii precizează că nu trebuie să tragem concluzii pripite. Asta deoarece terapia a fost încercată pe un singur pacient, iar acesta a arătat doar o ameliorare relativ redusă a stării sale. Este adevărat însă că în cazul acestui pacient, stimularea nervoasă a fost singura terapie care a dat un rezultat, chiar și modest.
Stimularea nervului vag este o terapie folosită de obicei pentru pacienții care suferă de epilepsie sau depresie. Studiile au demonstrat că și în cazul acestora atenția și mișcările se îmbunătățesc, după aproximativ o lună. Este însă nevoie de cercetări mai ample, pe mai mulți pacienți, pentru a putea trage o concluzie corectă privind eficiența tratamentului în cazul persoanelor aflate în stare vegetativă.
Sursa: Daily Mail
Citește și Primul pacemaker care se implantează direct în inimă și nu are nevoie de baterii