Virusul racelii poate revolutiona tratamentul pentru cancer de vezica

Sursa medicala: EurekAlert. Medic citat: Hardev Pandha, Universitatea din Surrey

Cercetatorii care cauta sa imbunatateasca tratamentul pentru cancer de vezica au primit un ajutor neasteptat.

Experții de la Universitatea din Surrey au descoperit că o tulpină a virusului coxsackie (CVA21) care provoacă banala răceală poate fi folosit pentru a localiza și distruge celulele canceroase la pacienții care suferă de cancer de vezică. Cercetătorii au obținut rezultate foarte bune la 15 pacienți care aveau acest diagnostic.

Pacienții care sufereau de cancer de vezică erau deja programați pentru operație, dar cu o săptămână înainte de intervenție au primit tratament cu virusul CVA21, care a fost introdus în vezică printr-un cateter. Ulterior, la operație, medicii au analizat mostrele de țesut și au observat că virusul atacase numai celulele canceroase din organ și lăsase intacte celulele sănătoase. Virusul a infectat celulele bolnave, în care s-au autoreplicat, ducând astfel la distrugerea și moartea acestora.

În plus, prezența virusului în tumoarea canceroase a dus la inflamarea ei, astfel încât sistemul imunitar al pacientului a fost alertat și a început să atace la rândul său celulele bolnave. În mod normal, această reacție a sistemului imunitar nu se produce, pentru că la nivelul vezicii urinare nu există celule care să alerteze organismul că există o tumoare periculoasă. De aceea, cancerul de vezică este extrem de greu de tratat.

Vezi și Algoritmii de inteligenta artificiala pot diagnostica un cancer cervical

Noul tratament a avut rezultate bune la toți pacienții testați, numărul celulelor canceroase fiind mult redus, iar la unul dintre ei nu s-au mai găsit deloc celule canceroase în timpul operației. „Virusul coxsackie poate revoluționa tratamentul pentru acest tip de cancer. Din păcate, cancerul de vezică este greu de vindecat, fiind necesare operații și tratamente greu de suportat de către pacienți. Dar această nouă terapie a avut rezultate surprinzătoare, după o singură săptămână și, cel mai important, nu există deloc efecte secundare”, a explicat profesorul de oncologie Hardev Pandha, de la Universitatea din Surrey, coordonatorul studiului.

Astfel, un virus, asociat în mod normal cu boala și suferința, ar putea da un ajutor nesperat medicilor, vindecând o formă de cancer extrem de invaziv. Virusul coxsackie face parte din categoria virusurilor oncolitice – care distrug celulele canceroase.

În prezent, tratamentul pentru cancer de vezică presupune operație pentru eliminarea tumorilor vizibile. Din păcate, rata de recurență a tumorilor este foarte mare, de 50-70%, iar în următorii ani riscul de metastaze este foarte mare. O altă metodă de tratament este imunoterapia cu Bacilul Calmette-Guerin, o bacterie vie, dar această terapie are efecte secundare grave la o treime din pacienți. În plus, ea nu are deloc efect în cazul multor bolnavi.

Sursa: EurekAlert

Citește și Inovatie in tratarea cancerului: un laser previne formarea metastazelor