Visage Cloud, prima aplicație românească de recunoaștere facială

Doi antreprenori au creat prima aplicație românească de recunoaștere facială, bazată de inteligența artificială. Visage Cloud, creată de Bogdan Bocșe și Cosmin Nicula, folosește o rețea neurală artificială care poate identifica persoane, analizând trăsăturile chipului.

Această aplicație este foarte utilă în special pentru recunoașterea și identificarea fețelor. De aceea, poate fi folosită în cadrul sistemelor de supraveghere inteligentă dintr-un magazin sau hotel, unde poate fi necesară identificarea corectă a persoanelor.

De asemenea, aplicația de recunoaștere facială poate compara chipurile dintr-o fotografie cu imaginile dintr-o mare bază de date. Pentru a experimenta cum funcționează sistemul, cei interesați pot să folosească un demo creat pe site-ul proiectului, Visagecloud.com.

Citește și Aplicație pentru monitorizarea diabetului dezvoltată de pacienți pentru pacienți

Ei trebuie doar să încarce o poză cu un portret, iar aplicația va realiza în doar 3 secunde o comparație cu 50.000 de fotografii de actori și actrițe din baza de date. Astfel, utilizatorul va afla care sunt vedetele cu care persoana din fotografie.

recunoaștere facială aplicatia

Sistemul nu stochează imaginile încărcate, astfel că fotografiile rămân anonime, fiind transformate într-o semnătură compactă a feței. Datorită acestui sistem, semnătura compactă poate fi comparată în doar câteva secunde cu zeci de mii de alte imagini. În plus, asigură anonimatul, pentru că fotografia încărcată nu se păstrează.

Compararea chipurilor din mai multe fotografii sau înregistrări video poate fi extrem de utilă și pentru identificarea corectă a unei persoane dispărute sau a unui infractor.

Recunoaștere facială prin Visage Cloud

Visage Cloud folosește algoritmi de inteligență atificială pentru a detecta alinierea punctelor cheie ale feței și pentru a clasifica figurile umane în funcție de anumite atribute (gen, vârstă, culoarea părului și a ochilor). Corectitudinea recunoașterii faciale este foarte mare.  Testele realizate pe un eșantion de 50.000 de persoane au demonstrat o acuratețe de 92-93%, scrie publicația Wall Street.

Aplicația se poate dovedi utilă și în marketing sau publicitate. Spre exemplu, panourile cu reclame din interiorul unui hotel își pot schimba afișul în funcție de persoanele care sunt prezente în apropiere – femei sau bărbați, tineri sau bătrâni. Astfel, companiile pot recurge la o metodă mult mai eficientă de promovare, prin publicitate targetată, personalizată pentru fiecare tip de client în parte.

Visage Cloud poate fi instalat la fața locului, pe infrastructura clientului, dar și în cloud. Sistemul poate fi achiziționat prin abonamente lunare.

Citește și Apel de urgență. UE introduce sistemul care contactează Salvarea în locul tău