Apel de urgență. UE introduce sistemul care contactează Salvarea în locul tău

De multe ori, un apel de urgență nu este suficient pentru a salva o viață. Pacientul trebuie localizat rapid și corect, pentru ca medicii să ajungă la timp chiar dacă el nu poate spune unde se află.

Asociația Europeană a Numerelor de Urgență a realizat un nou proiect, care va salva viața multor persoane aflate în stare gravă. În parteneriat cu Google, Asociația a lansat Advanced Mobile Location (AML), un sistem inteligent de localizare a telefoanelor mobile de pe care sunt făcute apeluri la numerele de urgență.

Proiectul a fost dezvoltat în Marea Britanie. Presupune folosirea unui sistem prin care smartphone-urile recunosc numărul de urgență format de utilizatorul lor și activează automat sistemul de localizare prin GPS și accesul la Wi-Fi, scrie publicația The Next Web.

Vezi și: IBM a lansat un dispozitiv inteligent, care permite spitalizare acasă

Astfel, imediat ce este dat un apel la numărul unic, telefonul trimite un SMS la serviciile de urgență, cu detalii despre locul în care se află utilizatorul. Sistemul AML este de 4.000 de ori mai eficient în localizare față de cel actual.

Apel de urgență cu localizare rapidă și corectă

Potrivit legislației europene, toate statele membre UE trebuie să aibă sisteme care să localizeze corect și rapid persoanele care sună la numărul de urgență. Din păcate, în prezent localizarea se face cu o marjă de eroare care poate ajunge, în medie, până la 2 kilometri. Este enorm, având în vedere că într-o situație de urgență orice secundă pierdută poate fi fatală pentru pacient.

Având în vedere că multe apeluri la urgență sunt date de pe un smartphone, aceste telefoane pot fi folosite pentru a îmbunătăți sistemul de localizare. De aceea, Asociația Europeană a Numerelor de Urgență a realizat un parteneriat cu Google. În prezent, peste 1 miliard de telefoane din întreaga lume au acces la sistemul AML, iar în Marea Britanie sunt realizate aproximativ 12.000 de localizări pe zi cu noua tehnică. Totodată, în iulie 2016, Google a realizat Emergency Location Service, care este disponibil pentru  99% din dispozitivele cu Android.

Citește și: Medicii britanici încep să prescrie aplicații pentru tratarea afecțiunilor

Deocamdată, sistemul care trimite automat un SMS la serviciile de urgență este disponibil numai în Marea Britanie, Lituania, Estonia și anumite zone din Austria. Toate statele europene pot obține însă acces la noul sistem, foarte simplu și ieftin, dacă iau legătura cu Asociația Europeană a Numerelor de Urgență, pentru implementarea proiectului.

Sistemul AML a salvat deja multe vieți. Un caz deosebit a avut loc în ianuarie, în Lituania. Un băiat de 8 ani a sunat la numărul de urgență, după ce și-a găsit tatăl inconștient în casă. Din păcate, copilul nu a putut să spună adresa. Datorită sistemului care a trimis un SMS automat cu localizarea, medicii au putut ajunge la timp. Ei au aflat exact unde se afla bărbatul leșinat, inclusiv camera din apartament unde acesta căzuse. Marja de eroare a sistemului a fost de numai 6 metri, față de 14 km cât era inițial, prin vechea tehnică de localizare.

Studiile arată că dacă sistemul AML va fi introdus în toate statele europene, va ajuta la salvarea a peste 7.500 de vieți și la economii de aproximativ 95 miliarde de euro în următorii 10 ani.

Metoda este salvatoare în special atunci când apelul de urgență este făcut de un copil sau de o persoană în stare de șoc, confuză, care nu poate spune adresa exactă. De asemenea, este esențială în cazurile foarte grave, când un bolnav reușește să sune la urgență, dar apoi își pierde cunoștința sau nu poate vorbi.

Citește și: Medic pediatru și sfaturi pediatrice non stop, prin telefon