Medicii britanici încep să prescrie aplicații pentru tratarea afecțiunilor

Două aplicații pentru tratarea afecțiunilor vor fi lansate curând  în spitalele din Marea Britanie. Cu ajutorul lor, pacienții își pot monitoriza acasă starea de sănătate, iar datele sunt trimise automat medicului.

Cele două aplicații pentru tratarea afecțiunilor sunt ideale în cazul pacienților cu boli cronice. Cu ajutorul lor, bolnavii vor reduce numărul de vizite la cabinet. Informațiile medicale obținute prin aplicație sunt trimise de pe smartphone sau tabletă direct în calculatorul doctorului.

Aplicațiile sunt testate acum în patru spitale din Oxfordshire, Marea Britanie, scrie publicația New Scientist. Marele lor avantaj este că le oferă pacienților posibilitatea să-și desfășoare rutina zilnică, fiind totodată conectați permanent cu medicul lor.

Aplicații pentru tratarea afecțiunilor: GDm-health

Una dintre aceste aplicații pentru tratarea afecțiunilor este GDm-health. Este concepută pentru gravidele care au diabet gestațional. Afecțiunea apare la una din zece femei gravide. Prin această aplicație pentru smartphone, gravida își monitorizează acasă nivelul glicemiei și trimite medicului său datele, fără a fi nevoie să meargă la cabinet. Fiecare citire a glicemiei poate fi trimisă direct, simplu, doctorului.

Citește și: Diagnosticarea cancerului cu ajutorul unui smartphone: acuratețea este de 99%

În plus, prin această bază de date orice medic sau moașă are acces rapid la informațiile despre fiecare pacientă în parte. Datele obținute astfel sunt foarte utile mai ales medicilor care lucrează la mai multe spitale. Astfel, ei vor ști imediat care gravidă are mai multă nevoie de atenție din partea lor, fiind vorba de o sarcină cu risc.

Aplicația a fost testată timp de doi ani la spitalul Royal Berkshire NHS Foundation Trust. Medicii de aici au observat că numărul vizitelor s-a redus cu 25% în cazul gravidelor cu diabet gestațional. Totodată, ele mențineau în permanență legătura cu spitalul, de la distanță.

GDm-health este realizată de Drayson Technologies, companie care o va oferi pentru utilizare la patru spitale din Marea Britanie, în decursul acestui an. Ulterior, ea va deveni disponibilă în orice spital sau clinică din sistemul sanitar de stat.

Te poate interesa și: Brățară pentru diabetici. Gadgetul care măsoară glicemia fără înțepătură

Aplicații pentru tratarea afecțiunilor pulmonare

A doua aplicație dezvoltată de Drayson Technologies este destinată persoanelor care suferă de boală pulmonară obstructivă cronică (BPCO). Cu ajutorul aplicației, bolnavii își măsoară singuri ritmul cardiac și nivelul de saturare cu oxigen. Monitorizarea se face zilnic, iar datele sunt trecute în aplicație. După trei luni, aplicația va învăța să recunoască rezultatele normale pentru fiecare pacient. Astfel, va trimite automat o alertă medicului, dacă observă rezultate anormale.

În 12 de luni de testare, aplicația a redus cu 17% numărul internărilor în spital și cu 40% numărul vizitelor la medic, în cazul bolnavilor de BPCO. Lionel Tarassenko, de la Oxford University Institute of Biomedical Engineering, care lucrează la dezvoltarea celor două aplicații pentru tratarea afecțiunilor, spune că pacienții care le-au folosit au devenit mai încrezători și au suferit mai puține complicații.

O a treia aplicație este deocamdată în lucru. SEND va fi destinată asistentelor, care o vor folosi pentru a înregistra informații despre semnele vitale ale pacienților îngrijiți în timpul gărzilor. Aplicația pentru iPad va alerta imediat personalul de gardă, în cazul în care semnele vitale ale unui pacient arată să starea lui se agravează.

Citește și: Cele mai bune aplicații Android pentru fitness