O aplicație înlocuiește consultația la medic. Pune un diagnostic corect în 90 de secunde

O aplicație pentru smartphone poate înlocui consultația la medic, oferind pacientului un diagnostic corect și rapid. Astfel, el va ști dacă trebuie să meargă de urgență la spital și care este cea mai apropiată clinică unde poate cere ajutor.

Peste un milion de pacienți din Londra testează în premieră o aplicație care poate înlocui consultația medicală telefonică. Astfel, ei vor primi un diagnostic corect în doar 90 de secunde, prin intermediul aplicației, în timp ce o consultație telefonică poate dura chiar și 10 minute.

Aplicația a fost dezvoltată de compania Babylon Health. În urma răspunsurilor pe care le oferă pacientul, aplicație îi spune la ce specialist ar trebui să meargă și care este cel mai apropiat spital la care se poate adresa, scrie Daily Mail. De asemenea, îl poate programa online pentru o consultație de specialitate la un medic, sau îl pune în legătură cu un doctor pentru o discuție directă, prin chat.

Citește și Apple Watch ar putea detecta din timp semnele unui atac de cord

Cum funcționează aplicația care pune un diagnostic corect

Pacientul scrie în aplicație care sunt simptomele pe care le are. De exemplu: „Am dureri în piept”. Aplicația îi va pune apoi o serie de întrebări, pentru a obține de la el informații suplimentare. Cu ajutorul lor, algoritmul va stabili rapid diagnosticul. Astfel, medicii nu vor mai pierde timpul cu aceste consultații și se vor putea concentra mai mult pe tratamentul necesar, spune medicul Ali Parsa, creatorul aplicației.

Aplicația este deocamdată în stadiul de testare și îmbunătățire, dar rezultatele sunt deja încurajatoare. Programul recunoaște mai corect și mai rapid decât medicii afecțiunile abdominale. Testele vor continua și pentru bolile care afectează alte zone ale corpului.

Softul a memorat deja peste 300 de milioane de informații medicale, mult mai mult decât poate procesa un creier uman. De aceea, fondatorul proiectului se așteaptă la rezultate foarte bune în continuare.

Aplicația Babylon Health a fost testată de 1,2 milioane de pacienți din Marea Britanie, care au început să o folosească din luna ianuarie, timp de 6 luni.

diagnostic corect

Vezi și Monitorizarea diabetului. Samsung propune o soluție la îndemâna oricui

Din păcate, există și dezavantaje ale unei aplicații de acest fel și mulți specialiști susțin că niciun soft nu poate înlocui pregătirea unui medic. În primul rând, aplicația nu poate fi folosită de către pacienții mai în vârstă, care nu știu cum să utilizeze tehnologiile moderne.

De asemenea, există riscul ca aplicația să treacă cu vedere un simptom aparent minor, dar care poate ascunde o complicație gravă, pe care doar un medic experimentat o poate intui. De altfel, chiar și serviciile de consultații telefonice au avut probleme din cauza unor erori de diagnostic. Astfel, unii medici au făcut exces de zel și au trimis foarte mulți pacienți la spital, deși nu era nevoie. În alte cazuri, doctorii nu și-au dat seama cât de gravă era starea unui pacient, care ulterior a decedat, pentru că nu a fost considerat o urgență.

Citește și Programare la doctor pe telefon cu noul Samsung S8