Tensiunea normală, ce valori are – TABEL
Sursă medicală: EverydayHealth; Medic citat: Willie Lawrence, șeful secției de cardiologie la spitalul Research Medical Center, Missouri
Tensiunea normală are valoarea sub 120/80 mmHg, potrivit Asociației Americane a Inimii. Ghidurile de practică medicală arată că atunci când tensiometrul indică o valoare mai ridicată de 130/80 mmHg se impune necesitatea unui tratament.
Tensiunea reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vasculari în timpul contracției (sistola) și relaxării (diastole) inimii.
Presiunea sistolică este presiunea exercitată asupra pereților arteriali când inima se contractă. Are valori normale cuprinse între 100 și 130 mm coloană de mercur.
Presiunea distolică este presiunea exercitată asupra pereților arteriali atunci când inima se relaxează între două contracții. Are valori normale sub 85 mm coloană de mercur (Hg).
Tensiunea normală – tabel cu valori
Tensiunea normală
Tensiunea normală are valoarea sub 120/80 mmHg și se consideră că orice creștere peste această valoare impune începerea unui tratament, scriu specialiștii de la Medical News Today. Din 2017, Asociația Americană a Inimii recomandă ca tratamentul pentru hipertensiune arterială să fie administrat în cazul în care valoarea tensiunii este 130/80 mmHg.
Tensiunea ridicată – prehipertensiune
Când valorile tensiunii arteriale sunt în mod repetat peste 120-129 mmHg pentru maximă și sub 80 mmHg pentru minimă putem să vorbim despre tensiune ridicată sau prehipertensiune. Specialiștii susțin că aceste persoane au un risc mai ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială dacă nu sunt luate măsuri de prevenție.
Hipertensiune arterială – stadiul 1
Când valorile tensiunii arteriale se situează în mod repetat între 130-139 mmHg pentru maximă și sub 80 mmHg vorbim despre hipertensiune arterială stadiul 1. În această situație, medicul cardiolog poate să-ți recomande schimbări ale stilului de viață, cât și un tratament medicamentos.
Hipertensiune arterială – stadiul 2
Când valorile tensiunii arteriale depășesc în mod repetat 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiune arterială stadiul 2, iar medicul prescrie un tratament medicamentos și recomandări pentru stilul de viață.
Citește și articolul Care este pulsul normal?
Cum poți păstra tensiunea normală?
- Redu sau chiar limitează consumul de sare. În locul acesteia, folosește la prepararea mâncărurilor plante aromatice și condimente.
- Renunță chiar azi la fumat.
- Începe să faci mișcare, chiar dacă aceasta înseamnă într-o primă fază 10-15 minute de mers pe jos. Propune-ți ca în fiecare zi să faci mișcare măcar jumătate de oră.
- Limitează consumul de carne și grăsimi. Înlocuiește-le, cel mai bine, cu carne de pește. De asemenea, introdu în alimentația zilnică legume și fructe. Începe-ți ziua, de exemplu, cu un smoothie din legume și/sau fructe. Alege-ți rețeta preferată folosind Aplicații pentru cele mai bune rețete de smoothie.
Vrei să renunți chiar azi la fumat? Iată trei aplicații mobile care te pot ajuta să faci asta.
Cum recunoști hipo și hipertensiunea
Când ai tensiunea prea mare (hipertensiune), aceasta îți poate pune în pericol viața, provocând afecțiuni grave precum leziuni pe artere și creșterea riscului de accident vascular, infarct, insuficiență renală. Când valorile tensiunii sunt mari, este necesar să mergi imediat la medic pentru investigații de specialitate.
Nu neglija simptomele hipertensiunii: durerile intense de cap și pe o perioadă lungă, dificultatea de a respira, sângerările nazale. Cei mai importanți factori care favorizează apariția hipertensiunii sunt sedentarismul, fumatul, consumul de sare în exces, consumul de alcool, dar și stresul poate fi una dintre cauzele apariției hipertensiunii.
Tensiunea mică sau hipotensiunea este asociată cu probleme hormonale, diabet și bolile de ficat. Printre semnele că ai tensiune scăzută se numără: amețeală, dureri în piept, stări de leșin, palpitații și chiar dificultăți de respirație.
Știai?
Cel mai bun moment al zilei pentru a-ți lua tensiunea este dimineața. Recomandarea medicilor este ca înainte de acest moment să eviți cafeaua, consumul de țigări și exercițiile fizice cu cel puțin jumătate de oră înainte.
Citește și despre Aplicații care măsoară pulsul
sursă foto: pixabay.com