Din acest articol si din video vei afla ce inseamna o colonoscopie, cand este recomandata si cum te pregatesti pentru investigatie.
Colonoscopia este o investigație foarte detaliată a intestinului gros, cu ajutorul căreia medicul poate identifica polipi, zone ulcerate, tumori sau zone inflamate. Aceste simptome, nedescoperite la timp, pot duce la apariția unor probleme grave, printre care și cancerul colorectal.
O colonoscopie se face cu ajutorul unui aparat numit endoscop. El are o parte sub forma de tub flexibil, lung și subțire. Ca grosime, nu are mai mult de 10mm în diametru. Endoscopul are la capăt o cameră minusculă de filmat, o sursă de lumină, un canal de irigare, unul de aer și un canal prin care se pot introduce diverse instrumente medicale, cu ajutorul căruia medicul poate face, de exemplu, o biopsie.
Din acest video poți vedea ce presupune mai exact o colonoscopie.
Cum se face o colonoscopie
În laborator, medicul te invită să te așezi pe masa de examinare, culcat pe partea stângă, cu genunchii la piept. După ce-ți administrează analgezicul și – cel mai probabil – te și sedează, medicul începe procedura.
Practic, pe masură ce endoscopul avansează în interiorul intestinului, medicul introduce aer, pentru a destinde cavitatea, rotește instrumentul pentru a depăși curburile colonului și urmărește îndeaproape imaginile, pe un ecran special.
Și de această dată e important să-ți cunoști drepturile. De exemplu, medicul nu are voie să-ți recolteze biopsia fără să-i fi dat tu acordul înainte. Așadar, asigură-te că aveți această discuție înainte de procedură.
Vezi și Sfaturi de dietă pentru un colon sănătos
Colonoscopia durează în medie 15-20 de minute și se face de cele mai multe ori sub sedare. Prin urmare, vei simți doar o senzație de disconfort abdominal sau crampe. În momentul manevrării colonoscopului, ieșirea aerului poate genera un sunet ca de flatulență care, însă, nu are de ce să te facă să te rușinezi. Este cât se poate de normală.
Cum te pregătești pentru colonoscopie
În funcție de motivul pentru care ți-a fost recomandată colonoscopia, istoricul tău medical și alte detalii, medicul îți va concepe un plan personalizat de pregătire.
Cert este că pregătirea începe de obicei cu o zi înainte de examinare și presupune un post alimentar care poate varia. Medicul îți poate cere să nu mănânci nimic cu 12 – 24 ore înainte de colonoscopie.
Cel de-al doilea lucru foarte important pe care trebuie să-l faci este să bei un lichid special, care stimulează digestia și te va ajuta să-ți cureți intestinul. La fel, medicul îți va explica exact ce trebuie să faci, astfel încât în momentul examinării corpul tău să fie pregătit.
Nu ai de ce să te îngrijorezi atunci când medicul îți recomandă să faci o colonoscopie. În primul rand, procedura nu doare. În al doilea rând, este o investigație eficientă în 95% dintre cazuri, deci dacă iese bine atunci știi sigur că și tu ești bine.
În al treilea rând, colonoscopia este recomandată și ca examinare preventivă, deci nu este un semn că medicul suspectează că ai avea cancer.
În concluzie, nu ai niciun motiv să te temi. Colonoscopia este o investigație rapidă, incredibil de eficientă și care, în anumite situații, îți salvează viața.