Generația tânără consumă tot mai puțin alcool. Cum s-a produs această schimbare?

Tinerii britanici consumă mult mai puțin alcool decât consumau predecesorii lor, în urmă cu 10 ani.

Mai mult decât atât, abstinența devine o veritabilă modă în rândul adolescenților și al tinerilor, conform unui studiu realizat în Marea Britanie desfășurat pe o perioadă de 10 ani, de către o echipă de cercetători de la University College London, pe un eșantion de aproape 10.000 de tineri.

Cercetătorii au descoperit că 29% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani nu consumau alcool în 2015. În 2005, procentul abstinenților era de doar 18% pentru aceeași categorie de vârstă.

De asemenea, rata respondenților care nu au consumat deloc alcool în săptămâna precedentă intervievării a crescut de la 35% în 2005 la 50% în 2015. În ceea ce privește dublarea limitelor zilnice recomandate, procentul tinerilor care făceau asta în 2005 era de 27%, pe când în 2015 au ajuns la 18%.

Care sunt motivele care îi îndepărtează pe tineri de proastele obiceiuri privind consumul de alcool?

Conform autorilor studiului, abstinența devine un comportament tot mai acceptat, în timp ce comportamentele riscante precum consumarea unor cantități foarte mari de alcool sau repetitivitatea unor astfel de experiențe sunt tot mai blamate în societate.

Vezi și Cum să îmbătrânești sănătos. Ce poți face ca să contracarezi afecțiunile înaintării în vârstă

Adevărul este că primul lucru la care te gândești când vine vorba despre alcool este mahmureala de a doua zi. Stările de greață și oboseala, durerea de cap, deshidratarea și incapacitatea fizică sunt doar efectele pe termen scurt ale abuzului de alcool. Pe termen lung, acesta poate dăuna mult mai mult sănătății, iar efectele sunt variate și dureroase. Tocmai de aceea, acest trend este încurajat și din punct de vedere al sănătății publice.

Cercetătorii de la University College London nu au putut indica un singur factor care a dus la scăderea consumului de alcool în rândul generației tinere, dar au sugerat că informațiile tot mai numeroase privind pericolele abuzului de alcool și legislația tot mai strictă în ceea ce privește vânzarea băuturilor alcoolice către minori au contribuit la diminuarea consumului acestora.

Linda Ng Fat, co-autor și asociat al Institutului de Epidemiologie și Sănătate UCL, ia în calcul și factorii culturali care au dus la aceste schimbări, tocmai pentru că trendul și-a făcut loc în rândul tinerilor de pretutindeni, nu doar în cel al minorităților.

Conform unor investigații similare privind consumul și abuzul de alte substanțe nocive, consumul de nicotină este tot mai scăzut în rândul populației britanice, 400.000 de oameni renunțând la fumat în ultimul an. Pe de altă parte, informarea și educarea publicului nu au avut aceleași efecte și în ceea ce privește consumul de droguri, așadar nu poate fi stabilit un tipar în ceea ce privește factorii declanșatori ai scăderii ratei obiceiurilor nesănătoase.

Cercetătorii mai iau în calcul și viteza de maturizare tot mai scăzută a generațiilor actuale. Iar cercetările sunt cu atât mai relevante cu cât britanicii s-au dovedit a fi încă din 2002 unii dintre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, conform World Health Organization.

Deși vestea scăderii consumului de alcool și a popularității băuturilor alcoolice nu poate fi decât un lucru bun pentru generațiile actuale și viitoare, este nevoie de mai multe studii pentru descoperirea cauzelor care au dus la această reducere drastică. Doar în acest fel, organizațiile de sănătate vor putea organiza programe și campanii pentru reducerea altor obiceiuri și practici nesănătoase, așa cum sunt fumatul sau consumul de droguri.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și Senzor ce se ataşează pe dinte şi măsoară aportul de glucoză, sare şi alcool