Cum să îmbătrânești sănătos. Ce poți face ca să contracarezi afecțiunile înaintării în vârstă

În prezent, unul din zece oameni din lume are peste 60 de ani, iar speranța de viață e în creștere.

Medicina modernă permite bolilor să fie mult mai ușor de tratat și de prevenit, însă, odată cu îmbătrânirea, devenim mai vulnerabili în fața multor boli. De aceea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, trebuie să avem grijă de corpul nostru mai mult ca oricând.

În ciuda opiniei populare că la bătrânețe este prea târziu să îți modifici stilul de viață, Margaret Moore, consilier în domeniul sănătății publice, a afirmat că „este un mit că după 60-65 nu mai poți face nimic. În realitate, sunt foarte multe lucruri pe care le poți realiza pentru a îți îmbunătăți sănătatea, chiar și la o vârstă înaintată”. Așa că nu este niciodată prea târziu să încorporezi câteva minute de sport în rutina ta zilnică și să ai grijă de alimentația ta. Puțin sport te va ajuta să îți menții greutatea, să îți micșorezi presiunea arterială și să îți întărești mușchii. De asemenea, activitatea  fizică a fost corelată cu o scădere a riscului de demență. Însă nu toate afecțiunile pot fi prevenit cu sfaturi generale. Uite ce poți face pentru a preveni următoarele patologii:

Poliartrita reumatoidă

Cea mai frecventa patologie articulară, poliartrita reumatoidă afectează de 2-3 ori mai multe femei decât bărbați. Această boală autoimună provoacă inflamarea și deformarea articulațiilor, durere și dificultăți motorii. În funcție de simptome și de stadiul afecțiunii, medicul recomandă un tratament pentru poliartrita reumatoida personalizat: de la tratament medicamentos, până la cel naturist, fizioterapie sau intervenții chirurgicale.

Vezi și 3 boli comune care pot duce la dizabilitate temporară. Care sunt și cum le combați

Însă dacă ești informat în legătură cu cauzele și factorii de risc ale acestei afecțiuni, toate acestea pot fi evitate. Într-adevăr, există factori pe care nu îi poți schimba, precum genul, vârsta și istoricul medical, dar și mulți alții care sunt în controlul tău.

În primul rând, fumatul este cel mai important factor de risc, acest obicei ducând la o severitate mai mare a bolii. Poți renunța rapid la acest obicei cu voință și susținere din partea celor dragi. Dacă ai nevoie de puțin ajutor, descarcă una din multele aplicații create pentru a motiva persoanele care doresc să se lase de fumat. Greutatea excesivă este de asemenea un factor de risc pentru poliartrita reumatoidă. Persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mult mai ridicat de a suferi de această afecțiune față de persoanele cu o greutate normală.

Afecțiunile cardiace

Pe măsură ce inima îmbătrânește, aceasta depune mai mult efort pentru a pompa sânge. Iar, din nefericire, afecțiunile cardiace cauzează cele mai multe decese atât pentru femeile, cât și pentru bărbații de peste 65 de ani. Din fericire, bolile de inimă pot fi prevenite prin schimbări în stilul de viață.

Pentru a preveni bolile cardiace, trebuie să faci sport zilnic, să limitezi consumul de alcool, să dormi suficient, să eviți stresul. Totodată, ai nevoie să menții o dietă sănătoasă, care să îți păstreze greutatea în limitele normale, dar care să îți țină și presiunea arterială, colesterolul și nivelul trigliceridelor sub control, potrivit Med line plus. Să respecți zilnic toate aceste recomandări nu este deloc ușor.

Te poate interesa și Corpul tău are nevoie de mișcare. Află ce riscuri prezintă statul jos pentru sănătate

Persoanele îngrijorate de sănătatea inimii lor pot acum să folosească aplicații mobile speciale. Acestea îți urmăresc dieta și activitatea fizică și te vor ajuta să iei decizii mai bune pentru prevenirea afecțiunilor cardiace. De asemenea, există aplicații care îți urmăresc semnele vitale, precum bătăile inimii, saturația de oxigen și ritmul cardiac.

Diabetul

Diabetul este o afecțiune ce se poate manifesta oricând, însă riscul crește odată cu înaintarea în vârstă. Din cauza diabetului, nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat și de aceea pot apărea complicații care să afecteze ochii, nervii, rinichii și inima. Însă, precum multe alte afecțiuni, diabetul poate fi prevenit.

Cea mai importantă schimbare pe care o poți face este să renunți la zahăr și la carbohidrații fără calitate nutrițională. Încearcă să bei cât mai multă apă și să eviți alte băuturi, precum sucurile și băuturile îndulcite. De asemenea, e important să menții o greutate normală și să eviți sedentarismul.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și Care sunt valorile normale pentru colesterol si când ești în pericol