Corpul tău are nevoie de mișcare. Află ce riscuri prezintă statul jos pentru sănătate

Pericolele pe care le crează sedentarismul pentru sănătate nu sunt nici puține, nici neînsemnate.

Orele prelungite de stat jos și nivelul săptămânal redus de activitate fizică pot declanșa multe afecțiuni. Printre acestea se numără afecțiuni care nu sunt ușor de tratat, precum și afecțiuni cu impact mare asupra vieții de zi cu zi. Uite ce riști dacă îi negi corpului tău mișcarea de care are nevoie:

Hemoroizi

Atunci când petreci multe ore așezat și eviți să faci exerciții fizice, riști apariția hemoroizilor. O afecțiune foarte dureroasă, hemoroizii au drept cauze principale sedentarismul, dieta deficitară și constipația. Atunci când apar hemoroizii, rutina zilnică este puternic afectată, apărând dureri puternice și mâncărimi, dar și umflături dureroase și sângerări, dacă afecțiunea a progresat suficient.

Citește și Textilele funcționale cu răcire pot crește performanța sportivilor

Afecțiuni cardiovasculare

Un studiu arată efectele negative pe care le au locurile de muncă la birou asupra sănătății. Conform Universității Warwick, fiecare oră adăugată peste cinci ore de stat pe scaun crește cu 0,2% riscul afecțiunilor cardiace. Același studiu indică faptul că persoanele care lucrează la birou au un risc de 2,2% de a dezvolta boli cardiovasculare, în comparație cu 1,6%, riscul prezent la persoanele care nu lucrează la birou.

Diabet

Diabetul poate fi precipitat și agravat de sedentarism. Din păcate, studiile arată că în această situație, nu poți echilibra raportul dintre orele petrecute pe scaun și exercițiile fizice. Potrivit Endocrine Web, nu este suficient nici măcar să mergi la sală 30 de minute în fiecare zi ca să te protejezi de diabetul de tip 2, dacă în restul timpului nu faci activitate fizică. Ca să nu ai un risc crescut de diabet, trebuie să petreci mai puține ore așezat și să faci activitate fizică mai des, pe parcursul zilei.

Cancer

Când vine vorba de cancer, nu putem generaliza prea mult: există diferențe semnificative între tipurile de cancer. Acestea sunt afectate în mod diferit de nivelul de activitate fizică. Persoanele sedentare au în special un risc crescut de cancer de colon (cu 24% mai mare decât cele active). Alte tipuri de cancer care apar mai des la persoanele sedentare sunt: cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul endometrial, dar și cancerul de ficat, rinichi, rect și vezică, scrie National Cancer Institute. Această listă nu este completă, apărând frecvent cercetări care indică mai multe legături între sedentarism și riscul dezvoltării cancerului.

Hernie de disc

Stilul de viață sedentar este în general nociv pentru spate și coloană, declanșând frecvent dureri de spate musculare și presiuni pe terminațiile nervoase. Totodată, un risc important este cel al herniei de disc. Pe măsură ce avansăm în vârstă, acest risc crește oricum, astfel că este cu atât mai grav dacă suntem și sedentari. Un studiu NCBI indică că efectele asupra discurilor sunt mai reduse dacă au loc schimbări de poziție la fiecare 15 minute.

Citește și Cele mai bune aplicații Android pentru fitness

Artrită

Artrita nu este cauzată direct de stilul de viață sedentar, însă poate fi cu siguranță accelerată și agravată din acest motiv. Mai mult, sedentarismul este una dintre cele mai semnificative cauze ale osteoartritei. În plus, din cauza durerilor, mulți pacienți care suferă deja de artrită evită activitatea fizică. Pe termen scurt, acest lucru le poate crește ușor confortul. Pe termen lung, însă, starea lor este agravată.

Depresie și anxietate

Pe măsură ce tot mai multe persoane adoptă stiluri de viață sedentare, s-a observat o creștere a incidenței depresiei și anxietății. Mai multe echipe de cercetători au început să studieze dacă nu cumva există și o legătură de cauzalitate între acestea. Până acum, s-a aflat că stilul de viață sedentar aduce cu sine un risc cu 25% mai mare de depresie. Aceasta este însă o medie, pentru că s-au observat diferențe în funcție de modul în care își petrec oamenii perioadele de inactivitate, așa că cercetările vor trebui aprofundate. Totodată, comportamentul sedentar cauzează și un nivel crescut de anxietate, în special pe măsură ce avansăm în vârstă.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și Bicicleta fitness și evaluarea efortului