Textilele funcționale cu răcire pot crește performanța sportivilor

Textilele funcționale cu răcire pot fi soluția salvatoare vara, când stresul termic devine o problemă mai ales pentru sportivii de performanță. Aceste haine asigură o răcorire rapidă și de durată a corpului.

Textilele funcționale cu răcire sunt folosite pentru a spori confortul celor care se confruntă cu un stres termic, pentru că lucrează în căldură sau fac un efort fizic intens. Ele au însă un rol important și în medicină, ajutând la vindecarea rănilor și la scăderea febrei.

În prezent, aceste textile speciale produse de compania BASF sunt folosite de marii producători de articole sportive și de îmbrăcăminte de protecție.

Cum funcționează textilele funcționale cu răcire

Textilele funcționale cu răcire sunt realizate dintr-un material superabsorbant, fără cusături, special conceput, care asigură un efect similar aerului condiționat. Aceste veste de răcire sunt ușor de folosit și pot fi purtate la fel ca orice alt articol vestimentar, odată ce au fost activate, prin „încărcarea” cu apă. Apa intră în stratul activ, după ce a fost absorbită și distribuită printr-un material textil special.

„Fibrele acestui material fără cusături sunt acoperite, printr-o tehnologie specială, cu polimeri superabsorbanți, care absorb apa în câteva secunde și o rețin”, explică Norbert Heidinger, de la BASF New Business GmbH, compania care comercializează materialul.

Vezi și Program pentru sala de sport: antrenamentul care dă rezultate maxime

Rețeaua de polimeri superabsorbanți captează un număr mare de particule de apă. În acest mod, stratul activ poate să absoarbă de zece ori mai mult decât propria sa greutate în apă și să o rețină, astfel încât materialul rămâne uscat la suprafață.

textilele functionale cu racire material textil racoritor BASF

La temperaturi ridicate, moleculele de apă, reținute în aceste textile funcționale cu răcire, se evaporă și răcoresc, astfel, purtătorul. Corpul transpiră mai puțin și economisește energie. În funcție de temperatura exterioară și de cea a corpului, efectul de răcire poate persista până la 20 de ore.

Te poate interesa și Senzori care previn accidentările sportivilor

Stresul termic ne limitează performanțele

Atunci când corpul nostru transpiră, el consumă multă energie pentru a se răcori, ca să protejeze astfel organele vitale de supraîncălzire. Făcând efort pentru a se răcori, corpul este suprasolicitat și performanțele noastre scad foarte mult, indiferent dacă vorbim de efort fizic intens, cum este sportul de performanță, sau de munca într-un mediu foarte cald.

Studiile au demonstrat că, în timp ce facem sport, aproximativ 75% din energie este consumată doar pentru reglarea temperaturii corpului și numai 25% rămâne pentru performanță. De aceea, aceste textile funcționale cu răcire pot ajuta foarte mult nu doar la confortul celui care le poartă, ci îi cresc totodată performanța sportivă sau la locul de muncă. Totodată, prin efectul de răcorire pulsul va scădea la limita normală, ceea ce protejează sănătatea inimii.

Citește și Nanotehnologia schimbă medicina

Aceste textile funcționale cu răcire sunt folosite la multe evenimente sportive internaționale. Vestele sunt purtate, de exemplu, în timpul pauzelor dintre reprize, ca să ajute la recuperaeea mai rapidă a jucătorilor.

În egală măsură, ele sunt esențiale muncitorilor care trebuie să lucreze ore în șir într-un mediu cu temperatură foarte ridicată. Din cauza căldurii, inima este suprasolicitată, apar probleme de concentrare și o stare de epuizare, iar toate acestea pot duce inclusiv la accidente grave de muncă. Totodată, productivitatea acestor oameni este mult redusă, din cauza suprasolicitării organismului.

Și medicina beneficiază de textilele funcționale cu răcire. Vestele speciale ajută la ameliorarea simptomelor bolnavilor de scleroză multiplă. De asemenea, ele pot reduce febra sau bufeurile care apar la femeile aflate la menopauză.

Există și pansamente speciale realizate printr-o tehnologie similară, care ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor. Ele sunt fabricate dintr-un material nețesut superabsorbant, care grăbește procesul natural de vindecare a rănilor și reduce totodată costul tratamentului.

Citește și Cele mai bune aplicații Android pentru fitness