Povestea bărbatului care a salvat peste 2 milioane de copii prin donarea de sânge

James Harrison, un bărbat în vârstă de 81 de ani, este considerat erou național în Australia, pentru că a salvat numeroase vieți prin donarea de sânge.

Bărbatul a donat sânge în fiecare săptămână, timp de peste 60 de ani, iar de curând și-a anunțat „retragerea din activitate”, la vârsta de 81 de ani. Potrivit Crucii Roșii din Australia, James Harrison a salvat prin gestul său altruist viața a peste 2,4 milioane de bebeluși.

Desigur că orice sânge donat este extrem de prețios, iar spitalele din întreaga lume au nevoie constantă de donatori. Însă cazul lui James Harrison este deosebit, iar sângele lui este unic, motiv pentru care a și fost poreclit „bărbatul cu mână de aur”.

În sângele lui Harrison se află o combinație unică de anticorpi, care a dus la dezvoltarea unui vaccin foarte important pentru femeile însărcinate: vaccinul Anti-D. Injecția este administrată femeilor însărcinate care sunt în pericol să dezvolte incompatibilitate de Rh cu fătul.

Ce este incompatibilitatea de Rh

Dacă mama are sânge cu Rh negativ, iar fătul are Rh pozitiv (moștenit de la tată), poate să apară o incompatibilitate, care determină ca anticorpii din sângele femeii să atace practic hematiile copilului nenăscut.

Citește și Cum a trăit Stephen Hawking peste 50 de ani cu scleroză laterală amiotrofică

Sarcina cu risc apare mai ales dacă mama cu Rh negativ a mai avut o sarcină cu un copil cu Rh pozitiv, iar organismul ei a fost „sensibilizat” la acest tip de sânge, adică sarcina anterioară a determinat apariția anticorpilor. În această situație, la următoarea sarcină, dacă este tot un copil cu Rh pozitiv, sângele acestuia va fi perceput de sistemul imunitar al mamei drept „străin” și va fi atacat.

Din fericire, dacă gravida primește în timpul sarcinii injecție cu imunoglobulină Anti-D, nu va dezvolta anticorpi și copilul pe care îl poartă în pântece nu va fi în pericol. Vaccinul trebuie administrat viitoarei mame în săptămânile 28 și 34 de sarcină și la 72 de ore după naștere (ultima doză trebuie făcută numai dacă se confirmă că bebelușul are Rh pozitiv).

De aceea, este esențial ca femeile gravide să facă și un test de sânge, prin care să afle ce Rh au. Iar dacă analize arată Rh negativ, atunci e foarte important ca și tatl copilului să facă acest test, pentru ca medicul obsterician să știe dacă există vreun risc de incompatibilitate. Pericolul poate să apară numai dacă fătul moștenește Rh pozitiv de la tată. Dar grupa de sânge  și Rh-ul copilului vor fi cunoscute abia după naștere. Prin urmare, toate gravidele cu Rh negativ, care au partener cu Rh pozitiv trebuie să facă, preventiv, vaccinul Anti-D.

Vezi și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

Donator de sânge timp de 60 de ani

Sângele unic al lui James Harrison a fost descoperit întâmplător, în timpul unei operații pe care a trebuit să o facă la vârsta de doar 14 ani. Pentru că a avut nevoie de transfuzii de sânge ca să supraviețuiască, a înțeles importanța donării de sânge și a decis să devină și el donator.

Câțiva ani mai târziu, medicii au descoperit că anticorpii din sângele lui puteau fi folosiți pentru a fabrica vaccinul Anti-D. Astfel, pentru James donarea de sânge a devenit un obicei săptămânal. Fiecare doză de vaccin Anti-D produsă în Australia conține anticorpii din sângele lui James, care a fost donator timp de peste 60 de ani. Peste 2,4 milioane de copii au fost salvați datorită acestui vaccin, începând cu anul 1967.

Peste 15% dintre femeile din Australia riscă să dezvolte anticorpi Rh în timpul sarcinii. Inclusiv fiica lui James a avut o sarcină cu risc, iar vaccinul a făcut posibil ca fiul ei să se nască sănătos. Până la descoperirea anticorpilor din sângele lui James, mii de bebeluși murau în fiecare an, alții se nășteau cu anomalii neurologice grave sau multe sarcini nu erau duse la termen.

Medicii nu știu de ce este atât de special sângele lui James, dar ar putea avea legătură cu tranfuziile de sânge pe care le-a primit când avea 14 ani. Datorită contribuției sale, James Harrison este considerat erou național în Australia. Bătrânul este însă modest și declară că nu a făcut nimic special și că singurul lui merit este donarea de sânge.

La 81 de ani, Harrison este nevoit să renunțe la donarea de sânge, atingând limita de vârstă prevăzută de lege. În locul său vor dona însă alte persoane care au acești anticorpi prețioși în sânge.

Sursa: CNN

Citește și Imunoterapia – o nouă eră în tratamentul cancerului