Sarcina pe săptămâni – iată informațiile pe care trebuie să le știe o viitoare mămică. Lunile de sarcină sunt esențiale pentru sănătatea bebelușului, de aceea e foarte important să știi ce se întâmplă cu el și cu tine în fiecare săptămână.
Dacă vei cunoaște cum evoluează sarcina pe săptămâni, cu schimbările și provocările noi care apar la fiecare 7 zile, îți va fi mai ușor să treci peste această perioadă. Vei înțelege de ce ai prin anumite stări, dacă este normal ceea ce simți sau trebuie să mergi de urgență la medic. În plus, nu vei rata niciunul dintre momentele importante ale dezvoltării copilului.
Sarcina pe săptămâni. Primul trimestru
Prima săptămână
Deși medicii consideră că o sarcină la termen are 40 de săptămâni, în realitate tu vei fii gravidă numai 38 de săptămâni. Diferența de două săptămâni apare ca urmare a modului de calcul. Astfel, din punct de vedere medical, prima saptămână de sarcină începe în prima zi a ultimului ciclu menstrual. Chiar dacă pare complicat, acest mod de calcul este preferat de medici pentru că pot să estimeze mai corect momentele concepției și nașterii. Practic, în prima săptămână de sarcină, tu ești de fapt la menstruație.
A doua săptămână
Acum are loc ovulația. Un ovul este eliberat din foliculii ovarului și se deplasează în trompa uterină, unde așteaptă să fie fertilizat. Aceasta este perioada în care ești fertilă și trebuie să ai contact sexual dacă vrei să rămâi însărcinată. Cel mai bine ar fi să ai contact cu o zi sau două înainte de ziua posibilă a ovulației – care este ziua 14 în cazul unui ciclu regulat, de 28 de zile. Deci săptămâna doi de sarcină (conform medicilor) este pentru dragoste. Ar fi bine să mergi și la medic, pentru un control înainte de concepție, ca să te asiguri că ești sănătoasă și totul va decurge bine dacă apare o sarcină.
A treia săptămână
Dacă ovulul a fost fertilizat, există deja un embrion. Este însă foarte mic, cât o gămălie de ac. Nu vei avea niciun simptom de sarcină, pentru că este prea devreme. Poți face însă un test de urină sau de sânge, care va confirma pe loc că ești însărcinată.
Vezi și Calculator ovulație. Cum te ajută și care sunt cele mai populare 10 aplicații
Săptămâna patru
Embrionul se deplasează din trompă și se fixează pe peretele uterului, moment în care putem vorbi de o sarcină, din toate punctele de vedere. În acest moment poți observa o ușoară surgere vaginală, pe care multe femei o confundă cu începutul menstruației. Aceasta nu va mai avea însă loc. Poți începe să ai stări neplăcute: te simți balonată, ți-e greață mai ales dimineața, urinezi mai des, iar sânii devin dureroși. În acest moment, embrionul este cât un bob de orez, placenta s-a format deja, la fel și sacul cu lichid amniotic.
Săptămâna cinci
Încep să de dezvolte organele embionului, apar mugurii din care vor crește mâinile și picioarele. Inima începe să-i bată, iar tu vei începe să te lupți cu schimbări bruște de dispoziție și cu o oboseală inexplicabilă.
Săptămâna șase
Este momentul perfect pentru a face o primă ecografie, ca să vezi cum bate inima micuțului tău. Ai mare grijă la dietă, la suplimentele nutritive pe care ți le recomandă medicul. Urmează o perioadă în care embrionul este foarte vulnerabil și trebuie să te asiguri că totul va fi bine. Obligatoriu, trebuie să renunți la alcool și la fumat, dacă nu ai făcut deja acest pas.
Săptămâna șapte
Embrionul este de două ori mai mare ca în prima zi de la fertilizare. Corpul tău produce foarte mulți hormoni de sarcină, de aceea stările de rău se pot accentua. Sau, e posibil să începi să ai o poftă de mâncare exagerată. Tot acum vei observa că hainele îți devin mai fixe.
Îți recomandăm și Calendar menstrual pentru ciclu neregulat: cum calculezi perioada fertilă
Săptămâna opt
Dezvoltarea embrionului continuă. Acum are deja urechi și degete la mâini și la picioare, din care dă energic. În această perioadă inima ta face de două ori mai mult efort pentru a pompa sânge. E posibil să ai stări proaste și să te deranjeze unele mirosuri. Poți începe exercițiile speciale pentru gravide, la recomandarea medicului.
Săptămâna nouă
Embrionul are acum mărimea unei alune. Nu-i simți mișcările, dar acestea devin evidente în timpul ecografiei.
Săptămâna zece
Din acest moment nu mai vorbim de un embrion, ci de un fetus. Micuțul arată deja ca un bebeluș complet format, chiar dacă este încă foarte mic. Are deja oase destul de puternice și își poate îndoi mâinile și picioarele.
Săptămâna 11
Organele fetusului sunt deja funcționale, iar medicul poate verifica bătăile inimii cu un stetoscop Doppler. Deși nu poți afla deocamdată dacă vei avea un băiat sau o fată, organele sexuale încep să se dezvolte. Ar fi bine să mergi la dentist în perioada asta, pentru că din cauza modificărilor hormonale e posibil să-ți sângereze gingiile.
Săptămâna 12
Micuțul are deja unchiile formate și rădăcinile din care vor crește dinții. Începând cu acest moment, el începe să ia în greutate. La fel și tu. Riscul de avort scade tot mai mult, iar burtica de gravidă devine vizibilă.
Acest filmuleț prezintă în imagini modul în care evoluează sarcina pe săptămâni.
Sarcina pe săptămâni. Al doilea trimestru
Săptămânile 13 -19
Fetusul continuă să se dezvolte, i s-au format inclusiv amprentele de la degete, poate mișca ochii și încearcă să răspundă la stimuli externi, cum ar fi apăsarea ușoară a abdomentului mamei. E posibil să îl vezi la ecograf cum își suge degetul. Corpul bebelușului este acoperit cu fire foarte fine de păr, care vor cădea după naștere.
E posibil să ai probleme cu constipația în această perioadă, de aceea e bine să consumi multe legume și fructe și să te hidratezi corect. Din fericire, vei începe să te simți mai bine, așa că bucură-te de această frumoasă perioadă! Tot acum vei putea simți primele mișcări ale copilului.
Te poate interesa și Calendar fertilitate. 5 aplicații gratuite
Medicul îți va recomanda să faci în perioada săptămânilor 15-18 triplul test, pentru diagnosticarea sindromului Down. Este vorba de un test de sânge, combinat cu o ecografie mai elaborată. La nevoie, medicul poate recomanda și o amniocenteză, care presupune recoltarea de lichid amiotic, sub ghidaj ecografic. Cu ocazia ecografiilor din această perioadă vei putea afla și sexul bebelușului.
Săptămânile 20 – 25
Încep ecografiile de morfologie fetală, prin care medicul verifică dacă fetusul se dezvoltă așa cum trebuie și dacă ia în greutate suficient de mult. Vei face și alte teste, pentru a verifica dacă nu cumva suferi de diabet gestațional sau hipertensiune, afecțiuni care pot declanșa preeclampsia, o complicație extrem de gravă. E posibil să suferi acum de arsuri la stomac și să te doară picioarele și spatele, pentru că bebelușul devine din ce în ce mai mare. De acum poate deschide ochii și clipește.
Sarcina pe săptămâni. Al treilea trimestru
Săptămânile 26 – 30
Bebelușul este perfect dezvoltat, reacționează la muzică și la vocile cunoscute. Doar plămânii sunt încă insuficient pregătiți ca să poată respira. Se mișcă foarte mult, are perioade în care este treaz și perioade când doarme. În acest moment ai luat probabil destul de mult în greutate, te miști din ce în ce mai greu și obosești foarte repede. Uterul apasă pe diaframă și ai senzația că respiri mai greu.
Săptămânile 31 – 35
Vei simți din ce în ce mai puțin mișcările bebelușului. A crescut și nu mai are loc suficient să se miște în burtică, așa că trebuie să stea cuminte. E momentul să discuți cu medicul tău despre cum va decurge nașterea, iar dacă el recomandă cezariană trebuie să faci câteva analize speciale.
Vezi și Aplicație pentru calendar menstrual
Săptămânile 36 – 40
Cantitatea de lichid amniotic începe să scadă, pe măsură ce se apropie momentul nașterii. Bebelușul este perfect dezvoltat, plămânii lui pot respira, acum începe să depună grăsime și să ia în continuare în greutate. E posibil să observi o secreție la nivelul sânilor – este colostrul, care va fi prima hrană a copilului tău.
Dacă vei naște natural, trebuie să faci analize de secreție vaginală, ca să fii sigură că bebelușul nu se va infecta cu streptococ B în momentul nașterii. Vei respira mai ușor, pentru că bebelușul se pregătește să vină pe lume și coboară spre pelvis. Însă vei avea tot mai des senzația că trebuie să urinezi. Micuțul apre aproximativ 50 cm lungime și cântărește în jur de 3 kg, greutate considerată normală la naștere.
Ține cont că doar 5% dintre copii se nasc exact la termen, adică după 40 de săptămâni. Cei mai mulți vin pe lume cu una sau două săptămâni mai devreme sau mai târziu, de aceea nașterea la termen este considerată normală dacă are loc între săptămânile de sarcină 37 și 42.
Acestea sunt detaliile pe care trebuie să le știi despre sarcina pe săptămâni. Nu uita însă că fiecare persoană este unică, prin urmare orice sarcină este diferită. De aceea, nu trebuie să-și faci griji dacă observi că în cazul tău sarcina evoluează puțin altfel. Trebuie doar să discuți cu medicul tău și să faci toate analizele necesare, ca să fii sigură că totul va fi bine.
Surse: Fit Pregnancy, Web MD
Citește și Tabele cu glicemia normală la adulți, copii, adolescenți și gravide cu diabet