Aplicație pentru calendar menstrual. Update 2016

Un calendar menstrual este esențial dacă vrei să știi când este perioada ta fertilă. Iar o aplicație specială, care poate înlocui clasicul calendar cu notițe, te ajută foarte mult, indiferent dacă planifici să ai un copil sau dimpotrivă, vrei să eviți o sarcină nedorită.

Durata normală a unui ciclu menstrual (care începe din prima zi de menstruație și se termină în prima zi de menstruație din luna următoare) este de 28 de zile, dar acesta variază de la o femeie la alta. Astfel, ciclul menstrual poate să dureze între 21 și 35 de zile, perioada de sângerare (menstruația) fiind cuprinsă între 3 și 6 zile.

Există însă și femei care au ciclul neregulat, diferit în fiecare lună, iar din această cauză nu știu când este perioada lor fertilă. Dacă te numeri printre ele, îți recomandăm să folosești un calendar menstrual pentru ciclu neregulat. Poți citi aici mai multe detalii despre acest subiect. Astfel vei învăța care sunt indiciile de care trebuie să ții cont ca să afli când este perioada în care poți rămâne însărcinată.

Citește și Aplicații care te ajută să depistezi cancerul de sân

Top aplicații pentru calendar menstrual

Dacă nu vrei să ții un calendar clasic, cu notițe, îți recomandăm o aplicație pentru calendar menstrual, care te ajută să calculezi mult mai simplu perioada fertilă. Aplicațiile îți vor calcula exact perioadele de fertilitate, dar și pe cele de infertilitate. Trebuie doar să menționezi în aplicație data primei zile de menstruație din fiecare lună. Pentru Android, cea mai folosită aplicație pentru calendar menstrual este Period Tracker My Calendar, iar pentru sistemul de operare iOS cea mai folosită este Period Diary.

Period Diary este o aplicație pentru calendar menstrual disponibilă pentru iOS. Protejată de o parolă pe care ți-o setezi singură, astfel încât nici o altă persoană nu va avea acces la notițele tale, această aplicație pentru calendar menstrual îți va oferi informații precise despre ciclul tău lunar. Cu cât introduci mai corect datele, cu atât aplicația instalată îți va fi mai folositoare și nu vei fi luată prin surprindere de prima zi a menstruației.

Citește și: Aplicație pentru fitness – provocarea de 30 de zile

iPeriod Period Tracker Ultimate este o aplicație pentru calendar menstrual despre care revista Forbes a declarat că este „Top iPhone App for Busy Women”. Ce o diferențiază de alte aplicații de același gen? Ei bine, în primul rând are un touch ID pentru a putea intra în aplicație, gestionezi mai ușor pictogramele personalizate în funcție de nevoile tale, are inclusiv un memento pentru autoexaminarea sânilor și primești alerte direct în căsuța de e-mail.

După ce vei descărca aplicația gratuită Period Tracker – My Calendar ai să îndrăgești acest calendar menstrual, pentru că va deveni un adevărat jurnal intim. În afara funcției de a-ți ține evidența lunară a ciclului menstrual, aplicația te ajută să-ți urmărești ovulația și să afli zilele când ești fertilă, să faci notițe despre anumite stări și simptome, greutate, dar și să ții o evidență a tratamentului medicamentos sau doar a pastilelor anticoncepționale pe care le iei. Opțional, poți înregistra și zilele în care ai avut relații intime cu partenerul tău, dar și alte semne de fertilitate, inclusiv monitorizarea temperaturii bazale și a fluidelor cervicale.

Citește și 7 minute de antrenament, aplicație fitness pe mobil

Calendar menstrual pentru femeile care vor să rămână însărcinate

Dacă folosești un calendar menstrual pentru că îți dorești un copil, atunci îți recomandăm aplicații concepute special pentru femeile care vor să devină mame. Poți citi aici despre mai multe produse de acest fel, care te pot ajuta să-ți îndeplinești visul de a deveni mămică.

Aplicația Get Baby, de exemplu, îți spune care sunt zilele în care ar trebui să fii mai activă sexual, dar te ajută să afli inclusiv dacă vei avea un băiat sau o fată, în funcție de ziua în care ai conceput copilul.

Trebuie să știi că, dacă vrei să rămâi însărcinată, perioada cea mai bună pentru un contact sexual este cu 5-6 zile înainte de ovulație. Asta deoarece spermatozoizii au nevoie de timp să ajungă la ovul și să-l fertilizeze. Ei supraviețuiesc 7 zile în corpul femeii, însă ovulul trăiește o singură zi. De aceea, dacă vei face sex chiar în ziua ovulației, șansele de-a rămâne însărcinată sunt de numai 5%.

Dacă vrei să scapi de kilogramele în pus, citește Top 3 aplicații Android de slăbit

Ovulația are loc cu aproximativ 14 zile înainte de menstruație, de aceea este foarte important să știi care va fi prima zi a următorului ciclu, iar calendarul menstrual te poate ajuta la acest capitol. După ce ai aflat care este data ovulației, poți calcula care va fi perioada ta fertilă: aceasta începe cu 4-5 zile înainte de ovulație și se termină la 2 zile după ovulație.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că după vârsta de 30 de ani fertilitatea unei femei începe să scadă, iar ovulația devine mai neregulată. Dacă ai încercat mai mult timp să ai un copil și nu ai reușit să rămâi însărcinată, îți recomandăm să folosești și un calculator de ovulație.

Citește aici care sunt cele mai bune aplicații pentru ovulație și vei vedea că multe prezintă inclusiv numărul de sarcini care au fost obținute cu ajutorul lor. Toate iau în calcul semnele esențiale care indică fertilitatea: creșterea temperaturii bazale și secrețiile cervicale. Sunt indicii pe care le observi cu greu în mod normal, dacă nu știi exact la ce anume trebuie să fii atentă.

Prin urmare, un calendar menstrual este util fiecărei femei, indiferent dacă planifică să aibă un copil sau nu. Calendarul și aplicațiile de acest fel te ajută să-ți cunoști mai bine propriul corp și să înveți procesele fiziologice care au loc în fiecare lună în trupul tău.

Astfel, vei remarca imediat anumite semne și vei putea planifica sarcina sau dimpotrivă, o vei amâna în siguranță până când vei considera că este momentul potrivit să devii mamă. Totul va fi mult mai simplu, chiar dacă ai un ciclu menstrual neregulat. Dacă ești sănătoasă, înseamnă că ai perioade fertile în fiecare lună, începând de la pubertate și până în jurul vârstei de 45-50 de ani, când se instalează menopauza.

Citește și: Atlashelp, prima platformă de terapie online din România