Un nou senzor proiectat de oamenii de știință de la Universitatea Tufts din Massachusetts, este în prezent capabil să monitorizeze consumul de glucoză, sare și alcool.
Monitorizarea exactă a consumului de alimente și alcool este importantă pentru gestionarea anumitor boli, inclusiv diabet, diferite afecțiuni cardiovasculare și alcoolism. În prezent, nu există o tehnologie foarte clară care să facă acest lucru în afară de aplicațiile pentru smartphone, dar acestea tind să fie dificil de utilizat și necesită vigilență constantă pentru a introduce corect și permanent toate datele.
Citeşte şi COOKiT, dispozitivul inteligent care te ajută să reduci consumul de sare
Cercetătorii au dezvoltat acest nou senzor, care pot fi atașat pe dinte, iar ulterior măsoară și transmite date despre aportul de glucoză, sare și alcool. Dispozitivul este o combinație a unui senzor chimic combinat cu tehnologia RFID (radiofrecvență ID). Acest lucru îi permite să funcționeze fără a necesita o baterie, deoarece citirile sunt efectuate prin deconectarea undelor de radiofrecvență, în timp ce un dispozitiv special măsoară natura semnalului de întoarcere.
Ca dimensiuni, acest senzor măsoară doar câțiva mm, este plat și este suficient de flexibil pentru a adera la suprafața neregulată a unui dinte. Este alcătuit din trei straturi suprapuse, care constau din două structuri cu formă pătrată, din aur, cu un strat de material bioreactiv în interior. Acest strat intermediar absoarbe cele trei substanțe chimice țintă de la nivelul cavității bucale.
Te poate interesa şi Periuța de dinți inteligentă poate diagnostica din timp insuficiența cardiacă
Atunci când este expus la un semnal de radiofrecvență emis de un dispozitiv mobil, senzorul colectează undele radio și le transmite înapoi, dar într-o formă modificată – în funcție de substanțele chimice detectate și concentrațiile la care au fost absorbite de stratul bioactiv.
Prin analiza spectrului și a intensității undelor de radiofrecvență care sunt returnate dispozitivului mobil, o aplicație poate determina ce substanțe chimice au fost consumate și în ce cantități.
Pe viitor, autorii studiului menționează că vor adapta sistemul pentru a detecta și alte substanțe, și să fie plasat și în alte regiuni, nu doar pe dinte.
Citeşte şi Măsurarea glicemiei la diabetici. Plasturele care monitorizează nivelul glucozei prin transpirație
Surse: New Atlas, Med Gadget