Periuța de dinți inteligentă poate diagnostica din timp insuficiența cardiacă

Insuficienta cardiacă va putea fi diagnosticată și monitorizată cu un nou dispozitiv. o periuță de dinți inteligentă analizează starea lor de sănătate prin modificările din salivă.

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid au inventat periuța de dinți inteligentă, care poate depista insuficiența cardiacă. Prin analiza modificărilor care apar în compoziția salivei, periuța de dinți inteligentă poate alerta din timp pacientul asupra unui risc crescut de insuficiență cardiacă. Această afecțiune poate fi mortală și apare atunci cânc inima nu mai poate pompa eficient sânge în toate regiunile corpului.

Periuța de dinți inteligentă analizează, din salivă, anumite semne vitale și biomarkeri care pot diagnostica din timp problemele cardiace. Dispozitivul oferă informații despre nivelul de oxigen din corp, puls, tensiune arterială și cantitatea de sodiu din organism.

Anumiți parametri biologici, în special nivelul de sodiu din organism, pot indica o tendință de retenție a fluidelor, care este unul dintre simptomele afecțiunilor cardiace. Toate aceste date îi ajută pe medici să observe dacă au apărut modificări în starea de sănătate a unui pacient, fără să fie nevoie de alte investigații medicale.

Vezi și TremDix, mănușa inteligentă care ajută la monitorizarea bolnavilor de Parkinson

Prin monitorizarea zilnică cu ajutorul periuței inteligente, bolnavii vor fi alertați din timp dacă sunt în pericol și trebuie să ia legătura cu medicul lor sau dacă trebuie să își schimbe tratamentul. Acest sistem de monitorizare are numeroase avantaje, pentru că nu afectează rutina zilnică a pacientului și nu este o investigație costisitoare sau neplăcută.

Periuţa de dinţi inteligentă se află în prezent în faza de proiectare, dar cercetătorii care au realizat-o sunt convinși că noul sistem de monitorizare cardiacă este de viitor și poate fi de mare ajutor pentru bolnavii de inimă.

Cum se manifestă insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă apare de obicei în urma unui atac de cord căruia bolnavul îi supraviețuiește. Alte cauze pot fi tensiunea arterială ridicată sau ateroscleroză netratată la timp.

Mușchiul inimii este afectat și nu mai funcționează normal, fiind necesar un tratament constant și monitorizarea semnelor vitale, precum pulsul și tensiunea arterială. Totodată, această afecțiune se manifestă și prin retenția fluidelor în organism. Fără tratament corespunzător, pacienții care suferă de insuficiență cardiacă sunt în mare pericol.

Îți recomandăm și O pernă inteligentă te scapă de sforăit și te ajută să dormi mai bine

Printre simptomele insuficienței cardiace se numără: oboseală, dispnee (respirație dificilă), edem (umflarea picioarelor, gleznelor), puls rapid sau neregulat, tuse persistentă productivă, urinare frecventă noaptea, greață, lipsa poftei de mâncare, îngrășare (din cauza retenției de lichide). În cazuri foarte grave apare și durerea în piept, de obicei atunci când se declanșează un atac de cord.

Pe lângă tratamentul medicamentos, bolnavii care suferă de insuficiență cardiacă trebuie să-și schimbe stilul de viață. Este esențial regimul alimentar (cât mai puțină sare), pierderea în greutate (mai ales în cazul pacienților obezi) și exerciții fizice moderate. La fel de importantă este odihna suficientă și controlarea stresului zilnic.

Sursa: The Telegraph

Citește și Toyota va produce o centură de siguranță inteligentă, care detectează simptomele unui atac de cord