Toyota va produce o centură de siguranță inteligentă, care detectează simptomele unui atac de cord

Simptomele unui atac de cord pot fi observate din timp, iar acest lucru poate salva viața bolnavului și pe a celor din jur. Mai ales dacă persoana care face atac de cord se află la volan în acele momente.

Producătoul de mașini Toyota vrea să dezvolte un gadget ingenios, care să crească siguranța în trafic. De data aceasta este vorba de un dispozitiv medical, un senzor care poate detecta din timp simptomele unui atac de cord, chiar înainte ca acestea să se manifeste. Dacă un șofer are atac de cord la volan, viața lui și a celor din jur poate fi pusă în pericol. Din păcate, în prezent nu există prea multe soluții pentru a reduce riscul într-o asemenea situație.

De aceea, Toyota vrea sa producă un senzor care să fie atașat la centura de siguranță și să monitorizeze ritmul cardiac al șoferului. Dispozitivul este încă în stadiul de proiect și ar putea fi prezentat abia în anul 2020, scrie Daily Mail. Va dura foarte mult, pentru că proiectul nu este deloc simplu, iar responsabilitatea pentru realizarea lui este uriașă.

Vezi și PulsePoint – aplicaţia care îi poate salva pe cei care fac atac de cord

Tehnologia va fi dezvoltată în parteneriat cu Michigan Medicine, sub coordonarea medicului Kayvan Najarian. El spune că senzorul va monitoriza fiziologia șoferului și va putea anticipa dacă acesta urmează să aibă un atac de cord. Astfel, mașina va fi oprită automat, în timp util, înainte ca persoana aflată la volan să înceapă să se simtă rău.

Pentru realizarea acestui senzor, cercetătorii vor folosi informațiile medicale oferite de o electrocardiogramă și de alte măsurători specifice. Toate aceste date vor fi analizate de algoritmii de inteligență artificială. Pe baza lor, senzorul va putea estima corect riscul producerii unui atac de cord.

Cum poate un senzor să observe simptomele unui atac de cord

Există mai multe obstacole pe care realizatorii proiectului trebuie să le depășească. În primul rând, nu se pot instala în mașină aparate de monitorizare cardiacă, similare celor din spitale sau cabinete medicale. Acestea sunt mari și au nevoie de naumite condiții pentru a funcționa la parametri optimi. De aceea, dispozitivul folosit trebuie să fie foarte mic, să nu fie afectat de zgomote sau de stresul firesc pe care îl resimte la volan un șofer. Prin urmare, măsurătorile trebuie să fie foarte corecte în condițiile specifice de la volan.

De aceea, senzorul va trebui să fie suficient de avansat pentru a face abstracție de zgomotele, mișcările specifice condusului și de variațiile normale ale ritmului cardiac în cazul unui șofer. În plus, în mașină vor apărea interferențe electronice de la alte aparate, care pot da peste cap măsurătorile.

În prima etapă a testării, cercetătorii vor folosi date fiziologice preluate de la un șofer care va purta plasturi speciali pe piept, pentru monitorizare cardiacă. Primele rezultate vor fi prezentate în 2020.

Citește și Primul pacemaker care se implantează direct în inimă și nu are nevoie de baterii

Studiile arată că în cazul șoferilor care au peste 65 de ani, multe accidente rutiere sunt provocate de problemele lor medicale. Situația se va agrava în următorii ani, având în vedere procesul de îmbătrânire a populației. De aceea, un senzor care anticipează corect inimența unui atac de cord la volan este cu adevărat o soluție salvatoare, esențială pentru siguranța în trafic.

Care sunt simptomele unui atac de cord

Atacul de cord, în termeni medical infarct miocardic, apare atunci când mușchiul inimii este distrus din cauza limitării fluxului de sânge, care provează de oxigen acest organ vital. Un atac de cord se manifestă de obicei printr-o durere intensă în piept, dar există și alte simptome, mai discrete, pe care din păcate mulți bolnavi nu le observă din timp.

Astfel, atacul de cord se poate manifesta și printr-o durere în ambele brațe, în maxilar, durere de ceafă, de spate sau de stomac. Alte manifestări care nu sunt specifice, dar pot să apară sunt greața, oboseala extremă, amețeala, transpirațiile reci, senzația de sufocare. Aceste senzații mai atipice apar de cele mai multe ori la femei. Deseori, simptomele mai puțin obișnuite ale unui atac de cord sunt trecute de vederea sau interpretare greșit, ca atac de panică sau oboseală, astfel încât ajutorul ajunge de multe ori prea târziu.

Citește și Apple Watch ar putea detecta din timp semnele unui atac de cord