VIDEO. Cum ne spalam corect pe maini? Iata recomandarea medicilor

Spalatul mainilor este cea mai buna metoda de a ne proteja de infectia cu noul coronavirus. Vorbim despre asta acum mai mult ca niciodata, insa nu trebuie sa uităm ca acest obicei trebuie sa devina regula chiar si dupa sfarsitul pandemiei, pentru ca previne multe boi grave, provocate de bacterii sau virusuri.

Spălatul mâinilor pare să fie ceva banal, simplu, ceva ce învățăm încă din copilărie. Adevărul este însă că puțini dintre noi știu cum să se spele corect, iar această problemă iese la iveală abia acum, când toți medicii ne prezintă metoda eficientă pentru spălatul mâinilor. Doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, ne atrage atenția că pentru a ne proteja de boli trebuie să respectăm o anumită tehnică a spălării mâinilor, care nu este chiar așa de simplă cum am putea crede.

Importanța spălării mâinilor și legătura între acest obicei și prevenirea bolilor a fost înțeleasă abia acum 200 de ani, datorită medicului Ignaz Semmelweis. El a observat că multe femei mureau după naștere, dacă erau asistate de medici care nu se spălau înainte pe mâini. După ce le-a cerut colegilor săi să respecte această regulă, numărul tinerelor mămici care făceau complicații și mureau a scăzut semnificativ. Explicația este simplă: mâinile murdare ale medicilor erau pline de microbi periculoși, care le infectau pe lăuze.

Vezi și Americanii incep testarea primului vaccin impotriva coronavirusului

De atunci, spălatul mâinilor este o regulă de bază în rândul medicilor, care respectă și o anumită tehnică, destul de complexă, pentru o curățare eficientă. Din păcate, mulți dintre noi ne spălăm destul de superficial, iar Organizația Mondială a Sănătății ne prezintă acum metoda corectă, pe care toți ar trebui s-o aplicăm. Ideal este să folosim un săpun antibacterian, care îndepărtează mai bine microbii, iar apa poate să fie caldă sau rece, acest detaliu nu are nicio importanță.

Urmărește, în clipul de mai jos, pașii pe care trebuie să-i respecți pentru o spălare corectă a mâinilor.

Prin urmare, spălatul mâinilor trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde și să urmeze tehnica prezentată mai sus. Când este obligatoriu să te speli pe mâini? Imediat ce intri în casă, înainte și după ce mergi la toaletă, înainte de a găti și înainte de masă, după ce arunci gunoiul, după ce te joci cu animalele, după ce ți-ai suflat nasul sau ai tușit. Respectând aceste reguli simple, îți vei proteja sănătatea și vei preveni contactarea unor boli grave.

Citește și Abbott a lansat un test pentru coronavirus cu rezultate in 5 minute