Abbott a lansat un test pentru coronavirus cu rezultate in 5 minute

Expert citat: Robert Ford, președintele Abbott

Administratia Americana a Medicamentelor si Alimentelor a aprobat in regim de urgenta folosirea celui mai rapid test pentru coronavirus. ID NOW COVID-19 este un test molecular de tip point-of-care, asta insemnand ca poate fi realizat aproape de locul de ingrijire a pacientului, nu doar in laborator.

Noul test pentru coronavirus poate arăta un rezultat pozitiv în doar 5 minute, în timp ce rezultatul negativ apare după 13 minute. Dispozitivul va putea fi folosit în spitalele de urgență, în clinicile medicale, dar și în cabinetele medicilor. Testul este realizat de un aparat mic, de dimensiunea unui prăjitor de pâine, care cântărește numai 3 kg. În acest fel, dispozitivul poate fi transportat foarte ușor oriunde este nevoie de el.

Dispozitivul folosește tehnologie moleculară, care este deja utilizată pe scară largă pentru sistemele de testare rapidă în special în Statele Unite și este recunoscută pentru acuratețea rezultatelor. Rezultatele sunt obținute în urma analizării exudatelor nazofaringiene recoltate de la pacienți.

„Trebuie să luptăm pe toate fronturile împotriva pandemiei de COVID-19 și un test molecular portabil care oferă rezultate în doar câteva minute este o soluție de care avem mare nevoie. Cu testul rapid ID NOW, medicii pot testa pacienții și în afara spitalului, în alte locuri în care aceștia sunt îngrijiți”, a declarat Robert Ford, președintele Abbott.

Vezi și Americanii incep testarea primului vaccin impotriva coronavirusului

Abbott va face disponibil săptămâna aceasta noul test pentru spitalele de urgență din Statele Unite. Recent, producătorul a lansat și un alt test, Abbott m2000™ RealTime SARS-CoV-2 EUA, care folosește platforma m2000™ RealTime System, disponibilă în mai multe laboratoare și spitale din întreaga lume. Compania va produce în total aproximativ 5 milioane de teste COVID pe lună, de ambele tipuri.

Platforma de testare moleculară point-of-care ID NOW a fost introdusă pentru prima dată în anul 2014, iar în prezent tehnologia este utilizată pentru testele rapide de gripă și streptococ A. Sistemul poate fi folosit pentru diagnosticarea rapidă a mai multor boli infecțioase, în timpul unei singure vizite medicale, indiferent că este vorba despre un cabinet medical sau un spital de campanie amenajat într-un cort.

Abbott este lider în furnizarea de tehnologii și dispozitive medicale, printre cele mai cunoscute produse ale sale numărându-se și glucometrul fără înțepătură FreeStyle Libre.

Sursa: Abbott

Citește și Folosirea robotilor previne raspandirea coronavirusului in randul medicilor