Inginerii chinezi au gasit o solutie foarte practica pentru a proteja personalul medical care trateaza pacientii infectati cu noul coronavirus.
Mai mulți ingineri din Beijing au folosit tehnologia utilizată pe roboții care explorează alte planete pentru a concepe un robot medical. Acesta poate realiza cele mai riscante proceduri medicale, necesare pentru îngrijirea pacienților diagnosticați cu noul coronavirus: poate prelua probe de exudat, realizează ecografii și verifică funcționarea organelor interne ale bolnavilor.
Brațul robotic este controlat de la distanță, prin intermediul unui laptop, de către un medic care se află într-o altă încăpere sau chiar într-o altă clădire sau în alt oraș. În acest fel, personalul medical este protejat, iar contactul cu pacienții contagioși este redus la minimum.
Vezi și Americanii incep testarea primului vaccin impotriva coronavirusului
Ideea conceperii acestui robot medical îi aparține profesorului Zheng Gangtie de la Universitatea Tsinghua, care este și cel care a proiectat dispozitivul. „Noul virus este extrem de contagios și atunci ar fi bine ca unele proceduri extrem de riscante să fie realizate de roboți”, a declarat el.
Echipa lui Zheng a transformat deja doi roboți, folosind tehnologia de ultimă generație disponibilă pentru explorările spațiale, care permite un control foarte bun de la distanță mare și realizarea unor sarcini extrem de precise, care necesită dexteritate.
Robotul poate funcționa autonom și chiar se dezinfectează singur după ce ia contact cu un pacient, pentru a nu transmite mai departe virusul. Unul dintre cei doi roboți este testat deja de medici la un spital din Wuhan. Dacă vor fi mulțumiți de rezultate, aparatul va începe să fie utilizat pe pacienți.
Zheng ar vrea să construiască mai mulți roboți de acest fel, însă Universitatea Tsinghua nu mai dispune în acest moment de fonduri. Costul unui robot medical este de aproximativ 72.000 de dolari.
Cel puțin 3.000 de medici din China s-au infectat cu noul coronavirus în timp ce tratau pacienți bolnavi. Din păcate, această situație se întâlnește și în alte țări, inclusiv în România, unde personalul medical nu beneficiază de măsuri eficiente de protecție.
Sursa: Daily Mail
Citește și VIDEO. Cum ne protejam de coronavirus si ce facem in caz de epidemie