Este posibil ca virusul COVID-19 (coronavirus) sa declanseze o pandemie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne speriem si sa ne izolam in case, ci sa ne facem un plan eficient si bine organizat, pentru a ne proteja. Iti prezentam care sunt sfaturile medicilor pentru a trece cu bine de o posibila epidemie.
Pentru început, trebuie să înțelegem care este diferența dintre epidemie și pandemie. Epidemia este creșterea semnificativă a numărului de îmbolnăviri provocate de o afecțiune contagioasă, peste nivelul așteptat. Exemple clare în acest sens sunt epidemiile de gripă sezoniere, care apar aproape în fiecare iarnă.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia apare atunci când o afecțiune nouă se răspândește la nivel global și abia apoi local. Prin urmare, epidemiile locale, sezoniere, de gripă, nu sunt considerate părți ale unei pandemii. Cea mai recent raportată pandemie este gripa aviară, din 1997. SARS a rămas la stadiul de epidemie, deși a ajuns în 26 de țări.
De asemenea, pandemia nu are legătură cu agresivitatea bolii. Iar în cazul coronavirusului, boala provocată are efecte mai puțin grave ca gripa. Aceasta din urmă afectează însă 1 adult din 10 în fiecare an și 20% dintre copiii nevaccinați.
Vezi și VIDEO. Colonoscopie: cum te pregatesti si de ce nu ai motive sa te temi
Măsurile de protecție împotriva coronavirusului sunt aceleași ca în cazul gripei și trebuie respectate cu strictețe:
- Ne spălăm pe mâini cât mai des și corect, nu ne atingem fața cu mâinile murdare
- Ne ferim, pe cât posibil, de locurile aglomerate
- Stăm acasă dacă avem simptome (febră, dureri musculare, tuse)
Mai periculoasă decât pandemia sau epidemia de gripă sau de coronavirus este însă epidemia de panică! De aceea, ca să treci cu bine peste această perioadă, trebuie să-ți faci un plan pe care să-l urmezi.
Urmărește clipul de mai jos, ca să afli știi ce trebuie să faci pentru a fi pregătit, în cazul în care va fi declarată epidemie de coronavirus și în România.
Citește și Ce trebuie sa stii obligatoriu despre virusul HPV