VIDEO. Ce trebuie sa stii obligatoriu despre virusul HPV

Sursa medicala: Clinica Peltecu

Din acest articol si din video vei afla ce este, cum se transmite virusul HPV, cum te poti apara de infectie si ce trebuie sa faci daca apare vreo problema.

HPV este un virus care se transmite pe cale sexuală. Aproape 80% dintre adulții cu care sunt activi sexual intră în contact cu acest virus măcar o dată în viață. Din acest video realizat cu ajutorul medicilor specialiști de la Clinica Peltecu vei afla cum se transmite și mai ales poate fi eliminat acest virus.

HPV, prescurtarea de la Human papilloma Virus este, de fapt, o familie de virusuri. Infecțiile pe care le provoacă duc la modificări ale ţesuturilor de la nivelul corzilor vocale, gurii şi organelor genitale.

Virusurile se numesc Human Papilloma, adica papilloma uman, pentru că familia de virusuri este specifică omului. Există și papilloma bovină, papilloma la cerbi, la iepuri sau la cimpanzei și asta complică studierea efectelor HPV, pentru că nu se pot face studii directe pe animale, deoarece HPV-ul nu le afectează.

Vezi și Premieră medicală: cancer mamar cu metastaze, vindecat prin imunoterapie

Fără să intrăm în prea multe detalii, trebuie să știi că HPV conține două proteine care au un rol important în apariția infecțiilor. Cel mai des, virusul este transmis în timpul contactului sexual.

Odată ajunse în interiorul organismului sănătos, celulele infectate cu HPV se modifică. În 9 cazuri din 10, infecția dispare de la sine, virusul este eliminat spontan, prin mijloacele imunitare de protecție ale organismului. El devine periculos atunci când infecția devine cronică, deoarece numărul celulelor infectate modificate crește exponențial și, în timp, acestea se pot transforma în celule canceroase.

Cum te poți proteja de infecția cu HPV

Cea mai eficientă metodă de protecție împotriva infecției cu HPV este vaccinarea. Chiar dacă nu te apără împotriva tuturor celor peste 100 de tulpini ale virusului, schema de tratament actuală este eficientă împotriva celor mai frecvente tipuri de infecții implicate în aparitia cancerelor ginecologice și a celor din sfera ORL.

Testul de rutină care ajută la monitorizarea sănătății sexuale a femeii este Babeș Papanicolaou. Acest test arată dacă au apărut modificări suspecte ale celulelor de la nivelul colului uterin, care necesită investigații mai amănunțite. Testul HPV se face, dacă este nevoie, în momentul în care apar rezultate suspecte la Papanicolaou. Din pacate, nu există încă un test HPV recomandat pentru bărbați.

Chiar dacă HPV este un virus cât se poate de agresiv și contagios și chiar dacă sexul protejat nu te apără 100% împotriva lui, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că-l elimini rapid:

  • Vaccinează-te! Mergi la medicul specialist și alegeți împreună opțiunea care ți se potrivește.
  • Fă-ți controalele ginecologice de rutină! Odată ce ți-ai început viața sexuală mergi la medic măcar o dată la 3 ani, pentru analize și teste de rutină.
  • Protejează-te. De fiecare dată! Te ferești astfel nu doar de infecțiile cu HPV, ci și de celelalte boli grave care se transmit astfel.

Citește și Australia, prima tara din lume care ar putea elimina cancerul cervical