Australia, prima tara din lume care ar putea elimina cancerul cervical

Sursa medicala: The Lancet. Medic citat: Karen Canfell, Centrul de cercetare în domeniul cancerului NSW

In urmatoarele doua decenii, cancerul cervical ar putea fi eradicat in Australia, datorita programului eficient de vaccinare impotriva HPV.

Potrivit unui studiu publicat în prestigioasă publicația medicală The Lancet, campania de vaccinare pe care o desfășoară autoritățile din Australia împotriva HPV, virusul care produce cancerul cervical, va duce în curând la eradicarea acestei boli.

Până în anul 2023 doar 4 femei din 100.000 vor mai fi afectate de această boală. Iar până în 2066 procentul femeilor diagnosticate cu cancer de col în Australua se va reduce la doar 1 din 100.000 de persoane. Practic, în acel moment cancerul cervical va fi eradicat, nu va mai fi considerat o problemă de sănătate publică și vor exista doar cazuri izolate.

„Australia va deveni în curând prima țară din lume care va elimina cancerul cervical. Cred că poate fi un exemplu de urmat pentru celelalte state”, a declarat Karen Canfell, epidemiolog și directorul Centrului de Cercetare în domeniul cancerului NSW, care a realizat și acest studiu.

Îți recomandăm și Un vaccin împotriva cancerului a intrat în prima fază de testare clinică

Cum va reuși Australia să elimine cancerul cervical

Australia a introdus vaccinarea împotriva HPV în anul 2007. Programul presupune imunizarea prin administrarea a trei doze gratuite de vaccin la fetele adolescente. În anul 2013 programul de vaccinare a fost extins și la băieți, care pot transmite acest virus partenerelor.

Potrivit Cancer Council Australia, vaccinarea a dus la o reducere cu până la 77% a cazurilor de diagnostic cu tipurile de HPV care determină apariția cancerului cervical. Acum, Australia are una dintre cele mai scăzute rate de îmbolnăvire și mortalitate din cauza HPV din lume.

Pe lângă succesul programului de vaccinare, cazurile de cancer cervical s-au redus și datorită campaniilor eficiente de screening, destinate femeilor adulte, pentru care vaccinarea nu mai este eficientă.

Vezi și Premieră medicală: cancer mamar cu metastaze, vindecat prin imunoterapie

Din păcate, în multe alte țări din lume, inclusiv în România, numărul cazurilor de cancer cervical este destul de ridicat, în special din cauza campaniilor antivaccinare, care asociază vaccinul anti-HPV cu apariția autismului sau a altor boli grave.

Această dezinformare este recunoscută inclusiv de către Ian Frazer, unul dintre inventatorii vaccinului Gardasil, profesor de imunologie la Universitatea din Queensland. Campaniile antivaccinare au avut un efect deosebit inclusiv în SUA și Japonia, unde numărul fetelor care se vaccinează împotriva HPV a scăzut dramatic. „Este nevoie de multă educația pentru ca un program de vaccinare să aibă efectul dorit, nu este ceva ce se întâmplă peste noapte”, a precizat Frazer.

La nivel global, cancerul cervical (sau canerul de col uterin) – produs de infecția cu anumite tulpini ale virusului HPV (Human Papilloma Virus) – este al patrulea tip de cancer ca incidență la femei, iar anul aceste sunt estimate alte 570.000 de îmbolnăviri. Cele mai multe cazuri apar în statele unde este un nivel de trai mai scăzut sau de nivel mediu și unde nu există programe gratuite de vaccinare anti-HPV. În aceste situații însă, programele de screening sunt esențiale, precizează Karen Canfell.

Există peste 100 de tulpini de HPV, iar cele mai mulre infecţii sunt asimptomatice. Aproximativ 40 de tulpini de HPV afectează zona genitală şi pot fi tulpini cu risc cancerigen scăzut sau crescut. Din acestea din urmă, 15 tipuri de HPV pot provoca apariția cancerului de col uterin, cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 31 și 45. Tulpinile 16 și 18 sunt responsabile de peste 71% din cazurile de cancer cervical din Europa. Virusul HPV se poate transmite prin contact sexual, dar și prin atingere – în caz de contact genital cu mâini infectate, cu lenjerie, prosoape sau haine.

Sursa: New York Times

Citește și Opozantii vaccinarii, inclusi de OMS pe lista marilor amenintari pentru sanatate