Opozantii vaccinarii, inclusi de OMS pe lista marilor amenintari pentru sanatate

Sursa medicala: Organizatia Mondiala a Sanatatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus opozantii vaccinarii pe lista celor mai mari pericole pentru sanatatea publica la nivel global.

OMS a publicat recent o listă cu principalele amenințări pentru sănătate, identificate pentru anul 2019, la nivel mondial. În acest document, alături de poluarea atmosferică, încălzirea climei, virusul HIV, virusul gripal și Ebola, sunt incluși pentru prima dată și opozanții vaccinării.

Din cauza campaniei duse de persoanele care se opun vaccinării au reapărut boli care fuseseră aproape eradicate, printre care și rujeola, precizează OMS în raport.

Potrivit organizației, prin vaccinare sunt salvate anual între 2 milioane și 3 milioane de vieți și alte 1,5 milioane ar putea fi salvate dacă vaccinarea s-ar extinde.

Din păcate, lipsa de încredere tot mai mare a părinților în vaccinuri a dus la izbucnirea unor epidemii fără precedent în anii trecuți. Printre bolile care fac din nou ravagii în rândul copiilor nevaccinați se numără rujeola, oreionul și tusea convulsivă. Mulți medici, cu ani de experiență, sunt puși pentru prima data în fața unor boli precum poliomielita, rujeola sau tusea convulsivă, despre care aflaseră doar din cărți, pentru că până acum cazurile erau extrem de rare. Toate acestea sunt afecțiuni care pot fi prevenire foarte simplu prin vaccinare, iar imunizarea copiilor este obligatorie.

Părinții și grupurile care au devenit opozanți ai vaccinării au mai multe explicații pentru atitudinea lor reticentă. Principalul lor argument este că vaccinurile conțin ingrediente chimice, care pot fi periculoase. Un alt argument invocat de ei este că prin vaccinare sistemul imunitar al copilului este suprasolicitat și că este mai bine ca sistemul imunitar să lupte singur cu orice boală. De asemenea, ei inovă interesul marilor companii farmaceutice de a-și vinde vaccinurile pe care le produc, indiferent dacă acestea conțin substanțe periculoase.

Vezi și Importanța vaccinării, promovată prin platforma online desprevaccin.ro

O altă explicație pentru refuzul părinților de a-și vaccina copiii este asocierea greșită între vaccinare și autism sau alte afecțiuni. Deși studiile au demonstrat că nu există o legătură între vaccinuri și apariția autismului, multe persoane cred în continuare în acest mit.

Potrivit OMS, cazurile de rujeolă s-au înmulțit cu 30% la nivel global, iar în perioada 2017-2018 au fost înregistrate 40 de decese doar în Uniunea Europeană, din cauza acestei boli contagioase.

Îți recomandăm și Un vaccin anti-acnee ar putea deveni realitate în curând

Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății vrea să extindă campaniile de vaccinare în Pakistan și Afganistan, unde condițiile sanitare sunt precare. De asemenea, OMS vrea să pună accent pe eradicarea cancerului cervical, prin campanii la nivel global de vaccinare împotriva HPV.

Fără vreo legătură directă cu raportul publicat de OMS despre opozanții vaccinării și pericolele pentru sănătatea, conducerea Facebook a decis de curând că va lua măsuri împotriva grupurilor care militează pe această rețea socială contra folosirii vaccinurilor.

Sursa: WHO.int

Citește și Un banal vaccin are efect nebănuit în tratamentul diabetului de tip 1