Importanța vaccinării, promovată prin platforma online desprevaccin.ro

Platforma online desprevaccin.ro oferă informații utile despre vaccinuri, boli și importanța vaccinării. Proiectul a fost lansat în noiembrie 2016 și face parte dintr-o campanie de informare a Ministerului Sănătății.

În România, rata de vaccinare a copiilor care au mai puțin de 12 luni a scăzut sub 81%. Este un procent alarmant, pentru că Organizația Mondială a Sănătății recomandă imunizarea a cel puțin 95% dintre copii, aceasta fiind limita care poate asigura o protecție eficientă în colectivitate.

Mulți români nu înțeleg importanța vaccinării

Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii, de teama unor efecte secundare grave, cum este autismul. Deși nu există studii care să demonstreze o legătură între vaccinare și declanșarea autismului, acest argument este invocat mereu de către cei care promovează curentul anti-vaccinare.

Având în vedere această situație, Ministerul Sănătății a lansat o campanie de informare corectă a românilor, sub sloganul „Vaccinurile salvează vieți”. Platforma desprevaccin.ro, accesibilă publicului începând cu luna noiembrie 2016, oferă informații utile despre vaccinuri și despre importanța vaccinării.

Citește și: Atlashelp, prima platformă de terapie online din România

Pe site există mai multe secțiuni accesibile publicului: testimoniale scrise de persoane care și-au vaccinat copiii, un scurt istoric al bolilor eradicate prin vaccinare și articole cu informații utile despre vaccinurile recomandate pentru copii și pentru adulți. Platforma are și o secțiune video, cu reportaje și documentare despre importanța vaccinării.

Proiectul a fost realizat în cadrul programului guvernamental GovITHub, care presupune implicarea voluntară a experților din domeniul informatic pentru a realiza aplicații și platforme utile cetățenilor.

Platforma care promovează importanța vaccinării

Realizarea platformei desprevaccin.ro a fost coordonată de Lucian Stuparu, care a reușit să finalizeze proiectul în timp record – doar 2 săptămâni. Am discutat cu Lucian despre provocările aduse de acest proiect frumos și despre cum pot românii să-și recâștige încrederea în sistemul medical de la noi.

Lucian Stuparu, coordonatorul echipei care a realizat platforma desprevaccin.ro

Reporter: Ce te-a atras la acest proiect propus de Ministerul Sănătății în cadrul programului GovITHub?

Lucian Stuparu: Știam că există un deficit de informare publică pe tema vaccinurilor, așa că mi-a plăcut mult ideea campaniei și am fost încântat să contribui pe partea tehnică. Proiectul a fost destul de bine primit în comunitatea GovITHub, așa că în scurt timp am format o echipă alături de colegul-bursier Ionuț Popa și colegul-voluntar Claudiu Antohi.

Citește și: Aplicație de recuperare: MIRA Rehab, un proiect românesc revoluționează kinetoterapia

Reporter: Cum ați reușit să finalizați o platformă atât de complexă în doar 2 săptămâni?

Lucian Stuparu: Din punct de vedere strict tehnic proiectul nu a fost unul complex, însă GovITHub s-a implicat mai mult decât tehnic, deci sunt de acord că poate fi considerat o reușită faptul că ne-am încadrat în acest termen. Entuziasmul datorat faptului că ceea ce facem este în favoarea tuturor românilor ne-a determinat să ne dedicăm mai mult decât pentru un proiect obișnuit.

Un alt factor care ne-a ajutat foarte mult a fost buna colaborare cu echipa din cadrul Ministerului Sănătății (care a cuprins de asemenea foarte mulți voluntari). Ne-am implicat alături de ei în elaborarea conceptului de design, definirea mesajului și a identității vizuale, optimizarea și corectarea conținutului, pregătirea comunicării publice în ziua lansării. De asemenea, cadrul legal foarte relaxat prin care GovITHub colaborează cu alte instituții cred că ajută mult, deoarece nu implică birocrație suplimentară.

Te-ar putea interesa și: SIGMA – primul joc terapeutic care ajută persoanele supraponderale să-și schimbe stilul de viață

Lucian Stuparu, alături de Ionuț Popa, în timp ce lucrau la platforma desprevaccin.ro

Feedback pozitiv de la cei care apreciază importanța vaccinării

Reporter: Care este feedback-ul primit din partea cititorilor? Au trimis mesaje prin care spun că îi ajută platforma, că le-a răspuns la întrebări și i-a determinat să aibă mai multă încredere în vaccinuri?

Lucian Stuparu: Feedback-ul general – atât din comunitatea GovITHub, cât și din afara ei – a fost pozitiv. În același timp am primit și critici constructive pe partea tehnică, dar și multe sugestii de dezvoltare ulterioară, atât ca organizare a platformei cât și din punct de vedere al conținutului.

Am primit mesaje de la persoane mulțumite că platforma i-a ajutat să înțeleagă mai bine anumite aspecte legate de vaccinuri, dar și multe în care au solicitat adăugarea de informații suplimentare.

Acest lucru se va întâmpla în continuare, platforma va deveni o resursă publică bogată în informații avizate, ceea ce cred că va ajuta oamenii să înțeleagă mai bine vaccinurile și vaccinarea.

Reporter: Câte persoane au accesat până acum platforma desprevaccin.ro? Aveți statistici în acest sens?

Lucian Stuparu: Până acum platforma are aproximativ 32.000 utilizatori unici, pagina de Facebook este urmărită de aproximativ 1.800 persoane, iar cele 3 videoclipuri publicate au fost vizualizate în total de mai mult de 10.000 de ori.

Îți recomandăm și: Medicamente lipsă de pe piață, anunțate pe o platformă online

Reporter: Cum intenționați să îmbunătățiți sau să dezvoltați pe viitor această platformă?

Lucian Stuparu: În următoarea perioadă vom face câteva optimizări din punct de vedere tehnic. Pe termen mediu, specialiștii în vaccinologie vor adăuga secțiuni cu informații noi. Explorăm și ideea unei secțiuni mai ample de întrebări și răspunsuri, precum și integrarea cu alte platforme, cum ar fi medicamentelipsa.ro.

Informarea corectă, esențială pentru promovarea vaccinării

Reporter: Ce mesaj ai pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii? Cunoști personal asemenea cazuri?

Lucian Stuparu: Cred că aceste temeri ale părinților apar și din cauza lipsei unor explicații adecvat formulate, atât din partea autorităților responsabile cât și din partea medicilor. Am observat că unele persoane ajung la concluzia că vaccinurile sunt inutile pentru că și cei vaccinați ajung uneori să se îmbolnăvească.

Lucrând la acest proiect cu informații despre vaccinuri am fost surprins să aflu că există vaccinuri cu eficacitate la nivel individual sub 70%, însă pot ajunge la peste 90% dacă mai mulți oameni sunt vaccinați, prin imunitate de grup.

Este destul de simplu de înțeles de ce e bine să avem cât mai multe persoane vaccinate, dar cred că aceste lucruri nu sunt explicate suficient.

Citește și despre Screening auditiv la nou-născuți. A fost lansat Registrul Electronic Național

Un alt aspect care cred că scade încrederea părinților este faptul că nu sunt informați deschis despre posibilele efecte adverse (chiar dacă sunt minore). Când acestea se manifestă, ei sunt surprinși pe bună dreptate și pot deveni reticenți față de vaccinuri în general. Personal nu cunosc cazuri de părinți care să nu își vaccineze copiii, dar curentul anti-vaccin trebuie luat în serios și cred că platforma desprevaccin.ro este un început bun pentru a conștientiza importanța vaccinării.

Reporter: Ai coordonat până acum mai multe proiecte digitale în domeniul sănătății prin programul GovITHub: Registrul Electronic Național de Screening Auditiv (RENSA), aplicația Prietenul Pacientului (care este încă în lucru), aplicația pentru actualizarea stocurilor de vaccinuri. Care dintre aceste proiecte te-a solicitat cel mai mult, care a fost cea mai mare provocare?

Lucian Stuparu: Aș putea zice că RENSA a fost proiectul cel mai solicitant, deoarece are o complexitate mai mare. Provocarea cea mai mare în acest proiect a fost să găsim o modalitate prin care cât mai multe date legate de screening-ul auditiv să fie colectate, dar în același timp efortul personalului medical să fie minim.

Citește și: Brățară pentru diabetici. Gadgetul care măsoară glicemia fără înțepătură

Platformele online pot crește încrederea în sistemul medical

Reporter: Vrei să te implici și în alte proiecte de acest fel?

Lucian Stuparu: În colaborarea de până acum cu Ministerul Sănătății am observat multe cazuri unde proiectele informatice ar putea aduce beneficii majore. Ele pot eficientiza munca în cadrul ministerului și al altor instituții, pot simplifica birocrația pentru personalul medical sau pot îmbunătăți experiența pacienților. Așadar, acesta este un domeniu de interes pentru mine și voi căuta să mă implic în continuare în astfel de proiecte cu impact pozitiv concret.

Reporter: Cum pot ajuta platformele online de tipul celor enunțate mai sus la creșterea încrederii românilor în sistemul medical de la noi?

În primul rând platformele online, prin datele pe care le oferă, ar putea ajuta funcționarii publici să ia decizii mai bune și mai rapide. Astfel, multe probleme majore din sistem ar fi prevenite. În al doilea rând, cred că există un mare potențial de a simplifica munca medicilor și de a-i ajuta prin aplicații dedicate, astfel încât ei să ofere servicii mai bune. Apoi, prin platforme ce oferă acces deschis la date publice s-ar extinde sistemul de aplicații medicale pentru pacienți, ceea ce ar ajuta la îmbunătățirea experienței lor. Toate acestea se traduc prin servicii mai bune pentru pacienți și în cele din urmă printr-o încredere mai mare în sistemul medical românesc.

Reporter: Mulțumesc pentru interviu și mult succes în continuare!

 

Îți recomandăm și: Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav