Un vaccin anti-acnee ar putea deveni realitate în curând

O echipă internațională de cercetători este aproape de una dintre cele mai mari reușite în domeniul dermatologiei: obținerea unui vaccin anti-acnee.

Boală dermatologică greu de ținut sub control și care poate lăsa urme pentru toată viața, acneea vulgară nu este o afecțiune care apare doar la adolescenți. Este adevărat că problema este mai des întâlnită la tineri, dar și numeroși adulți sunt chinuți de această boală.

Confundată deseori cu o afecțiune a adolescenților, provocată de schimbările hormonale, acneea este de fapt o boală dermatologică gravă, care poate să apară și la adulți și în primă fază necesită tratament cu antibiotice. Boala, provocată de o bacterie, se manifestă printr-o erupție cutanată, cu inflamații și chisturi infectate la nivelul pielii, care provoacă durere și sunt greu de suportat.

Vezi și My UV Patch, plasturele UV care te protejează de radiațiile solare nocive

Din păcate, actualele tratamente pe termen lung nu au rezultatul dorit, sau sunt urmate de efecte adverse greu de suportat. De asemenea, nu există nicio metodă de a preveni apariția acneei.

Acum, cercetătorii au testat pe cobai și pe țesut uman un posibil vaccin anti-acnee. Folosind anticorpi creați în laborator, oamenii de știință au reușit să distrugă o toxină produsă de bacteria Propionibacterium acnes (P.acnes), cea care declanșează acneea vulgară. În acest fel, ei au putut să prevină reacția inflamatorie a organismului, care declanșează erupția. Astfel, sute de milioane de persoane din întreaga lume, afectate de acnee, ar putea scăpa de această problemă.

Descoperirea cercetătorilor, coordonați de Chung-Ming Huang, trebuie să fie însă validată în urma unui test clinic, pe scară largă.

Experții au demonstrat că acneea vulgară este provocată de o proteină toxică secretată de bacteria P.acnes. Această proteină a fost numită factorul CAMP și este responsabilă de apariția coșurilor, chisturilor, nodulilor și pustulelor de pe piele.

Îți recomandăm să citești și Un nou vaccin anticancer, eficient chiar și în caz de melanom agresiv

Anticorpii obținuți în laborator sunt eficienți împotriva celor 5 tulpini ai bacteriei P.acnes existente la om. Tratamentul cu acești anticorpi a încetinit dezvoltarea bacteriilor pe pielea animalelor testate și de asemenea a redus inflamația, blocând acțiunea moleculei interleukin 8.

Mai mult, cercetătorii au testat anticorpii și pe mostre de leziuni de la pacienți cu acnee și au observat un efect similar. Acum ei speră să poată obține cât mai repede un tratament, care să poată fi folosit în siguranță și pe oameni.

Astfel s-ar putea fabrica un vaccin anti-acnee sau un medicament care va fi eficient și împotriva altor boli asociate cu bacteria P.acnes, cum sunt diferite alte infecții. Deocamdată nu se cunoaște ce efect ar avea anticorpii asupra altor bacterii, benefice, de pe suprafața pielii și dacă nu cumva și acesta vor fi distruse.

Studiul a fost publicat în Journal of Investigative Dermatology.

Sursa: IFL Science

Citește și Cum să scapi de coșuri cu ajutorul unei aplicații pentru mobil