Americanii incep testarea primului vaccin impotriva coronavirusului

Medic citat: Anthony Fauci, Institutul National de Sanatate, SUA

Testarea a inceput in Seattle, pe voluntari umani, insa noul vaccin impotriva coronavirusului va fi disponibil pe piata dupa cel putin 18 luni.

Vaccinul se numește mRNA-1273 și este dezvoltat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite, în colaborare cu binecunoscuta companie de biotehnologie Moderna, din Cambridge, Massachusetts. Noul vaccin va fi testat pe 45 de voluntari adulți, perfect sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Efectul vaccinul va fi monitorizat timp de 6 săptămâni. Primul voluntar, o femeie, a fost deja vaccinată astăzi, la Seattle.

Din păcate, chiar dacă își va dovedi eficiența în cadrul acestui studiu clinic, va dura însă cel puțin 18 luni înainte ca acest vaccin să devină disponibil pe piață.

„Descoperirea unui vaccin sigur și eficient, care să poată preveni infectarea cu SARS-CoV-2, este o prioritate pentru sănătatea publică”, a declarat Anthony Fauci, directorul departamentului de boli infecțioase din cadrul Institutului Național de Sănătate din Statele Unite.

Vezi și Opozantii vaccinarii, inclusi de OMS pe lista marilor amenintari pentru sanatate

Prima fază a acestui studiu clinic va urmări efectele unor diferite doze de vaccin care sunt administrate intramuscular voluntarilor. Medicii vor monitoriza potențiale efecte secundare, precum febra sau inflamația la locul injecției.

Vaccinul transportă în corpul voluntarilor o substanță numită „mesager ARN” (mRNA), care stimulează sistemul imunitar să recunoască amenințarea reprezentată de virus, dar fără ca în corpul persoanei să ajungă virusul ca atare.

Vaccinul conceput de Moderna este primul care a intrat în faza de testare clinică, dar nu este singurul. Compania americană Inovio dezvoltă un alt vaccin, bazat pe ADN, iar primele teste clinice vor începe luna viitoare.

De asemenea, compania Regeneron caută să izoleze anticorpi care pot ajuta organismul să lupte cu virusul. Acești anticorpi pot fi extrași din sângele pacienților bolnavi care s-au vindecat și care au acum imunitate. Tratamentul ar putea fi administrat intravenos, pentru a conferi o imunitate temporară, în locul unui vaccin. Primele teste pe voluntari umani vor începe în această vară.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, doar 14% dintre cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt grave și numai 5% ajung să fie critice. Cei mai mulți bolnavi dezvoltă simptome ușoare și se vindecă după aproximativ o săptămână.

Conform unui nou studiu, rata de mortalitate a noului virus este de numai 1,4%, deși OMS a anunțat o cifră de 3%. Diferența poate să apară pentru că OMS a luat în calcul numai cazurile de îmbolnăvire raportate de medici, însă numărul celor infectați este, cu siguranță, mult mai mare, mulți bolnavi fiind asimptomatici sau cu simptome foarte ușoare. Trebuie menționat însă că acest studiu a fost realizat pe pacienți din Wuhan, China, unde tulpina virală pare să fie mai puțin agresivă decât cea care se manifestă acum în Italia.

În prezent, nu există tratament sau vaccin împotriva noului virus, care a infectat deja peste 175.000 de oameni și a făcut 7.000 de victime în întreaga lume.

Sursa: AP, Science Alert

Citește și VIDEO. Cum ne protejam de coronavirus si ce facem in caz de epidemie