Glucometru fără înțepătură pentru copii: FreeStyle Libre

Uniunea Europeană a aprobat comercializarea unui glucometru fără înțepătură pentru copii între 7 și 14 ani. Dispozitivul este realizat de Abbott și avea până acum aprobare doar pentru adulți

Acest glucometru fără înțepătură pentru copii anunță o adevărată revoluție pentru micuții între 7 și 14 ani care suferă de diabet și care practic scapă de chinul înțepăturilor în deget pentru monitorizarea nivelului de glucoză din sânge.

Monitorizarea nivelului de glucoză la diabetici, în general și la copii, în special, este esențială, pentru ca aceștia să poată lua măsurile necesare în raport de nivelul zaharului din sânge și este una din condițiile fundamentale pentru ca tinerii cu diabet să poată evolua normal și să ducă o viață cât mai apropiată de firescul vieții unor copiii cu vârste atât de mici.

Glucometru fără înțepătură pentru copii

Un glucometru fără înțepătură pentru copii folosit inițial de adulți

FreeStyle Libre a obținut inițial aprobarea de comercializare pentru adulți, înainte de a putea fi glucometru fără înțepătură pentru copii. Între cele două aprobări au trrecut mai mulți ani și numeroase studii clinice. În același timp, la noi, mamele copiilor cu diabet au folosit dispozitivul, chiar și fără aprobările oficiale, de fiecare dată cu bune rezultate, așa cum se poate citi pe activul grup al părinților cu copii diabetici NoiȘiDiabetul.

Una din necesitățile principale care pot face viața unui diabetic, în general, cât mai normală este auto-monitorizarea. De cele mai multe ori aceștia trebuie să-și ajusteze singuri, în funcție de datele acestor analize periodice pe care și le fac  (uneori chiar mai mult de cinci-șase ori într-o zi), nivelul de insulină (copiii cu diabet sunt tratați cu insulină, tocmai pentru a le permite o dezvoltare firească în limitele cât mai apropiate de normal), dieta și activitatea fizică.

Monitorizarea nivelului de glucoză și implicit înțepăturile în deget, cu tot disconfortul produs, sunt pentru aceștia esențiale și contribuie la menținerea normală a activității tuturor organelor, tocmai prin controlul riguros al nivelului glucozei din sânge.

Dacă ești interesat de măsurarea glicemiei poti citi și despre Senzorul Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română

”Eu încă mă trezesc noaptea pentru a verifica glicemia fetei mele. Aștept cu nerăbdare ziua în care voi putea folosi FreeStyle Libre și nu voi fi nevoită să o trezesc în mijlocul nopții pentru a-i măsura glicemia.” a declarat Joan Blackham, mama Madlenei, o fetiță în vârstă de 13 ani diagnosticată cu diabet de tip unu.

Într-un studiu recent, sistemul de măsurare a glucozei FreeStyle Libre s-a dovedit a fi foarte precis, iar valorile măsurate pe durata celor 14 zile au fost corecte și stabile, fără a fi nevoie ca tinerii pacienții să-și mai înțepe degetul. Mai mult, 97% dintre aceștia au spus că sistemul FreeStyle Libre este mai ușor de folosit decât măsurarea glicemiei prin înțepare.

Citește și Neuropatie diabetică prevenită cu ajutorul tehnologiei

Boala diabetică nu impune doar aceste reguli speciale, dar poate produce în anturajul diabeticului, mai ales când este vorba de copiii o reacție de reticență sau respingere a colegilor de generație, în oarecare măsură explicabilă și de înțeles. În acest context medical și social trebuie privit beneficiul imens pe care îl poate aduce un glucometru care funcționează fără înțepătură.

FreeStyle Libre este proiectat inteligent și schimbă modul în care persoanele cu diabet zaharat își pot monitoriza nivelul de glucoză corect și eficient ceea ce aduce reale beneficii pentru sănătatea lor. Sistemul include un senzor care se fixează pe antebraț timp de 14 zile, eliminând înțepăturile de rutină din deget. În plus, sitemul nu necesită calibrare și permite o monitorizare continuă, în timp real.

Pentru adulți există și GlucoTrack – un dispozitiv pentru măsurarea glicemiei fără înţepătură

Unul din marile avantaje ale acestui sistem de monitorizare este acela al controlului în timpul nopții sau al somnului în general, aceasta fiind și una din marile griji ale părinților copiilor cu diabet. Riscul maxim îl reprezintă posibilele crize de hipoglicemie pe timp de noapte (un nivel scăzut de glucoză), care poate pune viața în pericol. Autorii unui studiu publicat în 2013 în revista Quality of Life Research remarca faptul ca persoanele cu diabet zaharat – de tip 1 sau 2 – trec prin experiența unei crize de hipoglicemie din timpul somnului mai frecvent decât realizează mulți medici. În aceste condiții un diabetic sau un părinte de copil diabetic știe că verificarea glicemiei nocturne este esențială, dar aceasta presupune trezirea în timpul nopții, o înțepătură în deget…

Important de știut este că FreeStyle Libre nu elimină această problemă, pentru că nu are nici alarme pentru hiper și mai ales hipoglicemii și chiar dacă prezintă evoluții ale glicemiilor măsurate, el nu măsoară continuu, precum aparatele CGM. Tehnologia acestui glucometru fără înțepătură pentru copii este de fapt un hibrid non-invaziv între glucometrele clasice, cu înțepare în deget și cele de monitorizare continuă.

”Copiii și adolescenții cu diabet zaharat și familiile lor au de depășit în viața lor de zi cu zi provocări complexe pe care, cei care nu au această suferință cronică nu le experimentează și, poate, nu le înțeleg. Oamenii de știință și inginerii de la Abbott au transformat viața lor în una mult mai simplă și mai normală prin aceste tehnologii inovative care ajută mult persoanele cu diabet zaharat și oferă o mai bună cale prin care boala este ținută sub control. Acest control face ca viața celor cu diabet să fie mai bună, iar sănătatea lor mai bună”, a declarat Jared Watkin, vice-președinte la divizia diabet zaharat de la Abbott.

Citește și cum Google a patentat un glucometru fără înțepătură

”FreeStyle Libre, acest glucometru fără înțepătură pentru copii, este o piatră de hotar pentru copiii care trăiesc cu diabet zaharat”, a spus Emanuele Bosi, doctor și profesor asociat la Departamentul de Endocrinologie și diabetologie de la Universitatea Vita-Salute, Spitalul San Raffaele din Milano, Italia. “Tehnologia FreeStyle Libre transformă modul în care a fost făcută auto-monitorizarea timp de zeci de ani și îi eliberează pe bolnavi oferindu-le normalitate, dar și o mai bună gestionare a diabetului zaharat, oferind în același timp liniște și siguranță părinților”.

Studiile și analizele comparate au dovedit că FreeStyle Libre furnizeaza date corecte, stabile și coerente timp de până la 14 zile, fără a fi nevoie de calibrare sau de înțepătură în deget, pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 4-17 ani. Federația Internațională de Diabet (IDF) arată că în Europa sunt cel mai mare număr de copii cu vârsta cuprinsă între  0 și 14 ani cu diabet zaharat de tip 1. În cifre aproximative este vorba despre 140.000 de pacienți.

FreeStyle Libre Abbott este disponibil în prezent ca și glucometru fără înțepătură pentru copii în Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Regatul Unit.

Se poate comanda direct, fără prescripție medicală, doar din țările în care acesta este disponibil. Dispozitivul de scanare și senzorul costă fiecare în jur de 78 de dolari, doar că acesta din urmă trebuie cumpărat la fiecare două săptămâni.

Citește și Glucometru digital. Îți măsoară glicemia în 5 secunde

Credit text și foto: www.meddeviceonline.com/www.freegreatpicture.net/

Gășiți aici comunicatul Abbott (în engleză)

Tu știi Cât este glicemia normală?