Deficiența de vitamina D este foarte periculoasă pentru sănătate. Copiii care nu primesc o doză suficientă pot face rahitism, iar adulții osteoporoză. Există simptome care trebuie să te avertizeze că ai nevoie de mai multă vitamina D.
Mai ales iarna, când nu ne expunem suficient la soare, poate să apară o deficiență de vitamina D. Din păcate, dieta echilibrată nu este de mare folos acum, pentru că alimentele nu conțin suficientă vitamina D. Somonul este recomandat, însă principala sursă de vitamina D rămâne soarele, precizează medicul Michael Holick, de la Centrul Medical Universitar Boston, citat de publicația Huffington Post.
Prin urmare, iarna, când nu putem sta la soare, este bine să luăm un supliment alimentar, pentru a evita deficiența de vitamina D. Aceasta poate duce la osteoporoză în cazul adulților, sau la rahitism, la copiii care nu consumă o doză suficientă. De asemenea, deficiența crește riscul de hipertensiune arterială și de diabet de tip 2.
Citește și: Cât este colesterolul normal? Monitorizează-l cu telefonul
Unele simptome care pot indica deficiența de vitamina D. Dacă te recunoști în aceste situații, trebuie să mergi la medic pentru analize, ca să îți recomande un supliment de vitamina D.
Simptome care arată deficiența de vitamina D
Printre cele mai frecvente semne care pot indica lipsa acestei vitamine esențiale sunt durerile de oase și de mușchi. Ele sunt prezente la adulți mai ales iarna. Rigiditatea crescută a încheieturilor, în special dimineața, este un alt semn care ar trebui să te avertizeze în privința acestei deficiențe.
O stare de ușoară tristețe, sau deprimare, poate să apară în cazul deficienței de vitamina D. Această vitamină crește nivelul de serotonină, hormonul care induce starea de bine. Prin urmare, lipsa ei poate duce la senzații de apatie și tristețe.
Transpirația excesivă este un alt semn important care indică deficiența de vitamina D. Mai ales în cazul bebelușilor, acest detaliu este crucial și trebuie spus medicului pediatru. La nou-născuți transpirația excesivă apare în special în zona capului, la ceafă. Acesta este unul dintre primele semne care arată necesitatea unui supliment de vitamina D.
Deficiența de vitamina D. Factori de risc
Dacă ai peste 50 de ani, riscul de a suferi de o deficiență de vitamina D este și mai mare. Studiile au demonstrat că la persoanele mai în vârstă pielea nu mai poate produce o doza suficientă de vitamina D, iar rinichii nu o mai asimilează eficient. De asemenea, cei care au peste 50 de ani tind să stea mai mult în casă și astfel se expun mai puțin la soare.
În plus, dacă ești o persoană supraponderală, cu siguranță ai nevoie de un supliment de vitamina D. Această vitamină este solubilă în grăsime. Prin urmare, persoanele care au mai multă grăsime trebuie să consume un supliment, altfel vitamina D va fi foarte diluată în corpul lor și apare deficiența, avertizează Holick.
Te-ar putea interesa și: E-uri periculoase pentru sănătate: 4 aplicații gratuite
Un alt factor de risc este culoarea pielii. Astfel, dacă ai un ten mai închis la culoare vei asimila mai puțină vitamina D. Culoarea pielii este un ecran solar natural. De aceea, dacă ai tenul foarte închis este posibil să ai nevoie de o expunere la soare mult mai îndelungată, pentru a asimila doza necesară de vitamina D.
Desigur, persoanele cu tenul mai palid riscă să se ardă repede la soare, însă ele vor asimila mai rapid această importantă vitamină. Ține cont și de acest detaliu, care nu trebuie neglijat vara: când aplici o cremă de protecție solară cu SPF 30, asimilarea vitaminei D prin piele este redusă cu 97%.
Aplicația prin care afli cât timp trebuie să stai la soare
Doctorul Michael Holick a dezvoltat o aplicație de mobil, care te ajută să calculezi corect cât timp ar trebuie să te expui la soare pentru a asimila doza necesară de vitamina D. Ține cont că vitamina poate fi asimilată prin piele numai dacă te expui la soare fără să folosești creme de protecție. De aceea, trebuie mare atenție. Poți descărca aplicația D Minder și vei afla care este perioada de expunere necesară, în funcție de tipul tău de piele și de locul în care te afli.
Dacă vei ține cont de aceste informații, vei evita deficiența de vitamina D și complicațiile pe care le poate produce.
Citește și: Puls normal: cum variază bătăile inimii