VIDEO Depresia. Simptome si metode pentru a o gestiona eficient

Medic citat: medic primar psihiatru Mihai Bran

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 350 de milioane de oameni sufera de depresie, la nival global. In realitate, numarul lor este mult mai mare, pentru ca multe cazuri nu sunt diagnosticate. Perioadele dificile, care implica mai mult stres decât de obicei, cum ar fi o criza economica sau o epidemie, pot agrava simptomele persoanelor care sufera de depresie.

Mihai Bran este inițiatorul proiectului Atlas Help, o platformă care permite consultații online, la distanță, pentru pacienții care au nevoie de psihoterapie. Această nevoie este cu atât mai mare în această perioadă, când mulți dintre noi am stat izolați, în carantină, iar viața încă nu a revenit la normalul cu care eram obișnuiți. Aceste schimbări și nesiguranța tot mai mare a zilei de mâine pot agrava simptomele persoanelor care suferă de depresie.

Îți prezentăm în continuare un interviu realizat anul trecut, dar cât se poate de actual, cu medicul psihiatru Mihai Bran. Lucian Ioniță a discutat cu el despre ce înseamnă depresia și cum poate fi gestionată mai ușor această afecțiune.

Cum facem diferența dintre depresie și tristețe?

Multe persoane confundă depresia cu o simplă stare de tristețe mai intensă și mai îndelungată. În realitate, nu este deloc același lucru. Este adevărat că episodul depresiv este caracterizat printr-o stare de tristețe și de apatie. Aceste stări sunt absolut normale. Dar episodul depresiv durează mult mai mult, cel puțin 2 săptămâni, este o stare permanentă de suferință și ne afectează modul în care ne desfășurăm activitatea zilnică. Nu mai putem funcționa bine la locul de muncă, nici mai reușim să comunicăm normal cu familia, nu mai putem avea relații sociale.

Vezi și Test de depresie promovat de Google. Află dacă suferi de această afecțiune

Ce poate declanșa un episod depresiv?

Depresia este o boală bio-psiho-socială. Asta înseamnă că poate fi declanșată de:

  • Factori biologici: când există un dezechilibru la nivelul unor neurotransmițători, dar pot exista și cauze inflamatorii, o inflamație care apare la nivel cerebral
  • Factori psihologici: pierderea unei persoane dragi, un divorț
  • Factori sociali: schimbarea locului de muncă, a locuinței, dificultatea de adaptare într-un loc sau mediu nou.

Toți acești factori cresc riscul apariției unui episod depresiv. Dar nu este obligatoriu ca o persoană care pierde pe cineva drag să se îmbolnăvească de depresie. Este normal să existe o stare de tristețe, o suferință, dar numai dacă aceasta se menține mai mult de 6 luni și simptomele se agravează, dacă apar insomnii, abia atunci se poate pune un diagnostic de depresie.

Persoanele care observă că trec prin stări nefirești de tristețe ar trebui să se adreseze mai întâi medicului de familie, care le poate da trimitere la un psihiatru sau psiholog.

Urmărește întregul interviu cu medicul psihiatru Mihai Bran, din care poți afla cele mai importante informații despre depresie.

Citește și Depresie. Cum deosebim această boală gravă de o stare de tristețe