Diagnostic de endometrioza printr-un test de sange

Sursa medicala: Biomarkers in Medicine. Medic citat: Christian Becker, Universitatea Oxford

Noua metoda de diagnostic are o acuratete de aproximativ 90% si poate pune diagnostic de endometrioza dintr-o simpla mostra de sange.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford, alături de laboratoarele MDNA Life Sciences, au conceput un nou test de sânge, care va putea înlocui intervenția laparoscopică în urma căreia se pune acum diagnosticul de endometrioză.

Această afecțiune este extrem de greu de recunoscut, iar studiile arată că, în medie, durează peste 7 ani de la apariția primelor simptome până când o femeie află că are endometrioză.

Testul de sânge dezvoltat acum ar putea rezolva însă această problemă. Analizarea mostrei de sânge durează doar câteva zile, iar costul este de 290 euro. Noul test se numește Mitomic Endometriosis Test și caută în sânge biomarkeri specifici endometriozei, analizând în detaliu posibile mutații care apar la nivelul ADN-ului mitocondrial.

Un studiu publicat în revista Biomarkers in Medicine arată că acești biomarkeri pot diagnostica precis endometrioza în 9 din 10 cazuri, chiar și atunci când boala este încă în fază incipientă. La studiu au luat parte 182 de femei care urmau să fie supuse unei laparoscopii pentru stabilirea diagnosticului de endometrioză. Ulterior, rezultatele obținute prin testul de sânge s-au dovedit a fi corecte, ele identificând boala similar cu intervenția laparoscopică.

Vezi și Cercetătorii au aflat ce anume provoacă sindromul ovarelor polichistice

„Există un interval foarte mare de timp între apariția primelor simptome și stabilirea unui diagnostic de endometrioză. Asta deoarece multe simptome pot fi întâlnite și în alte afecțiuni, iar diagnosticul se pune în prezent doar printr-o intervenție laparoscopică, care este invazivă. De aceea este mare nevoie să avem un test specific, non-invaziv, pentru această boală”, a declarat Christian Becker, medic la Departamentul de Sănătate a Reproducerii din cadrul Universității Oxford.

Endometrioza este o afecțiune care apare atunci când țesutul care se dezvoltă de obicei în interiorul uterului începe să crească peste alte organe din pelvis, afectând ovarele, trompele uterine, vezica urinară sau intestinele.

Cele mai frecvente simptome ale bolii includ:

  • Crampe intense în timpul menstruației (dismenoree),
  • Durere în timpul actului sexual,
  • Durere în timpul urinării,
  • Sângerare menstruală abundentă sau care apare între menstruații,
  • Diaree, constipație, senzație de balonare, greață (manifestări specifice și sindromului de colon iritabil).

Deseori, din cauza acestor simptome care sunt frecvent întâlnite și în cazul altor boli, endometrioza este confundată cu boala inflamatorie pelvină, sindromul de colon iritabil sau chisturile ovariene. În lipsa unui diagnostic corect și a tratamentului adecvat, boala poate duce la complicații serioase, inclusiv la infertilitate sau chiar la cancer. Endometrioza afectează aproximativ 10% din femeile de vârstă fertilă din întreaga lume.

Compania MDNA Life Science speră ca testul să devină disponibil peste câteva luni și pregătește un kit de analiză destinat laboratoarelor din întreaga lume. Compania a mai conceput teste de sânge pentru cancer de prostată și are în plan să dezvolte unele similare pentru cancer ovarian, de pancreas, ficat, stomac și plămâni.

Desigur, noua metodă este încă la început și unii medici nu au încredere în acuratețea lui, mai ales că a fost testat deocamdată pe un procent mic de paciente. Ar fi nevoie ca studiul să fie extins la un număr mult mai mare de femei, pentru a se demonstra fără dubiu corectitudinea lui.

Sursa: ITV News, The Independent

Citește și Metoda revolutionara care pune un diagnostic de cancer in doar 10 minute