Cercetătorii au aflat ce anume provoacă sindromul ovarelor polichistice

Oamenii de știință au în sfârșit o explicație pentru cauza uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni ale femeilor: sindromul ovarelor polichistice.

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare des întâlnită la femei, care provoacă disconfort și chiar infertilitate. De altfel, această afecțiune este considerată una dintre principalele cauze de infertilitate la nivel mondial, fiind întâlnită, în medie, la una din 10 femei.

Până de curând, oamenii de știință credeau că tulburarea apare în ovare, însă o cercetare recentă prezintă o altă cauză, de-a dreptul surprinzătoare: sindromul ovarelor polichistice apare în creier. Mai mult, tulburarea nu apare la pubertate, ci încă dinainte de naștere.

În cadrul unui studiu recent, cercetătorii de la Universitatea din Lille, Franța, au ajuns la concluzia că boala apare atunci când un hormon produs de foliculii ovarieni (AMH) interacționează cu anumiți neuroni din creierul mamei.

Vezi și Cum calculezi perioada fertilă? Află când poți rămâne însărcinată

Reacția declanșează un adevărat lanț de tulburări, afectând enzimele din placentă și astfel ducând la nașterea unei fetițe care va suferi de sindromul ovarelor polichistice. Acesta este și unul dintre motivele pentru care tulburarea pare să se moștenească în familie, de la mamă la fiică.

Sindromul ovarelor polichistice este un set de simptome provocate de dezechilibre hormonale. Manifestările sunt extrem de neplăcute: femeile se îngrașă, dezvoltă chisturi pe ovare, au tulburări de ovulație, pilozitate excesivă, acnee, suferă de depresie și trebuie să îndure lună de lună menstruații abundente și extrem de dureroase.

Din păcate, diagnosticul este pus de obicei foarte târziu, după ani de suferință, iar opțiunile de tratament sunt limitate. Medicamentele prescrise de medic ameliorează puțin din aceste simptome, dar nu tratează cauza și nu pot preveni complicațiile pe termen lung pe care le provoacă sindromul ovarelor polichistice: diabet de tip 2, infertilitate, boli cardiovasculare.

Te poate interesa și Primele simptome de sarcină. Cum îți dai seama că ai rămas însărcinată

În timpul studiului, cercetătorii au testat mostre de sânge de la femei aflate în ultimul trimestru de sarcină. Unele erau obeze, altele aveau o greutate normală, unele sufereau de sindromul ovarelor polichistice, în timp ce altele erau sănătoase.

Analizele au demonstrat că femeile care sufereau de această afecțiune aveau în sânge un nivel de trei ori mai mare al hormonului AMH (antimullerian), care este produs de foliculii din exteriorul ovarelor.

Apoi, oamenii de știință au injectat cu acest hormon femele de cobai gestante, ca să vadă cum sunt afectați puii. În acest fel, ei au simulat condițiile provocate de dezechilibrul hormonal în cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice. În urma experimentului, puii de cobai au dezvoltat simptome similare cu această tulburare hormonală, printre care se numără un nivel crescut de testosteron și ovulație anormală.

Cercetătorii cred că un nivel ridicat de hormon AMH în sângele mamei blochează efectul unei enzime din placentă, care în mod normal ar transforma testosteronul în estrogen. Fără această transformare, fătul din pântece este expus la o doză prea mare de testosteron, fapt care va provoca pe viitor tulburări hormonale.

Studiile trebuie însă continuate, pentru a se observa dacă și în cazul femeilor are loc exact același fenomen ca la cobai. De asemenea, cercetătorii vor să afle cum sunt afectați fetușii atunci când nivelul hormonilor este controlat în timpul sarcinii.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Sursa: Science Alert

Citește și Tot ce trebuie să știi despre ovulație și bolile care îți afectează fertilitatea