Cum calculezi perioada fertilă? Află când poți rămâne însărcinată

Dacă vrei să rămâi însărcinată trebuie să știi care este perioada fertilă, ca să ai relații sexuale în zilele indicate.

Deseori, femeile reușesc foarte greu să rămână însărcinate pentru că nu știu când este perioada fertilă sau au informații greșite despre acest subiect. Dacă ai un ciclu regulat, calculul este foarte simplu, iar dacă vei avea relații intime în aceste zile, cu siguranță vei rămâne însărcinată.

În mod normal, durata unui ciclu menstrual este de 28 de zile, iar din acestea numai 6 sunt zile fertile. Cele șase zile se mai numesc „ferestra fertilă” și cuprind ziua ovulației, când ovarul eliberează un ovul, dar și cele cinci zile dinaintea ovulației.

Te poate interesa și Calculator ovulație. Cum te ajută și care sunt cele mai populare 10 aplicații

Astfel, dacă vei avea contact sexual cu șase zile înainte de ovulație, nu ai nicio șansă să rămâi însărcinată. Însă dacă vei avea contact cu doar cinci zile înainte, șansele tale sunt de 10%. Aceste șanse vor crește considerabil, până în ziua ovulației, iar după 24 de ore de la ovulație scad din nou la zero.

De ce este perioada fertilă numai cu cinci zile înainte de ovulație și în ziua ovulației? Este vorba de durata de viață a ovulului, care este de numai 24 de ore, dar și a spermatozoizilor, care pot rezista în corpul femeii timp de 5 zile.

Îți recomandăm și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

Astfel, dacă ai un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, perioada fertilă începe cu 5 zile înainte de ovulație, care are loc în ziua 14 a ciclului. Cele mai fertile zile sunt însă zilele 12, 13 și 14. Nu uita că prima zi a ciclului menstrual este prima zi de menstruație (sângerare).

Dacă ai un ciclu mai lung, de exemplu 35 de zile între menstruații, atunci ovulația are loc în ziua 21, iar zilele fertile sunt 19, 20 și 21. În cazul unui ciclu mai scurt, de numai 21 de zile, ovulația are loc în ziua 7, iar perioada fertilă este între zilele 5 și 7.

infografic perioada fertilă

Însă dacă nu ai un ciclu regulat și nu poți estima ziua ovulației, atunci ar trebui să ai contact sexual la fiecare 2 – 3 zile, ca să fii sigură că vei cuprinde și zilele din perioada fertilă.

Cum afli că ești în perioada fertilă

Dacă ai un ciclu neregulat, este mai greu să afli când este perioada fertilă. Din fericire, există indicii pe care ți le dă corpul tău, iar dacă vei ține cont de ele îți vei da seama când poți rămâne însărcinată.

Vezi și Calendar fertilitate. 5 aplicații gratuite

Cel mai clar semn că se apropie ovulația este temperatura bazală. Aceasta trebuie luată la prima oră a dimineții, înainte să te ridici din pat. Trebuie să ții o evidență clară, timp de mai multe luni.

Temperatura bazală crește ușor imediat după ovulație, de aceea atunci când temperatura începe să crească nu mai ai șanse să rămâi însărcinată. În timp, vei observa un anumit model în creșterea și scăderea temperaturii bazale și vei putea estima corect când se apropie ovulația.

Schimbările în aspectul secreției vaginale sunt de asemenea un indiciu important. Chiar înainte de ovulație, secreția cervicală este de obicei mai abundentă și are o culoare albicioasă. Este semn că trupul tău se pregătește pentru o posibilă sarcină. Aceste modificări durează de obicei 3 – 4 zile, perioada în care ești cu siguranță fertilă.

Surse: WebMD, Your Fertility

Citește și Primele simptome de sarcină. Cum îți dai seama că ai rămas însărcinată