Primele simptome de sarcină. Cum îți dai seama că ai rămas însărcinată

Deseori, primele simptome de sarcina sunt trecute cu vederea, fiind confundate cu stari provocate de diferite afectiuni. Totusi, daca ai una dintre aceste manifestari ar trebui sa faci un test de sarcina.

Fiecare femeie este diferită, de aceea nu toate vor avea același simptome atunci când rămân însărcinate. În plus, e posibil ca o femeie să aibă manifestări diferite chiar de la o sarcină la alta, astfel încât să afle destul de târziu că a rămas din nou însărcinată. De asemenea, multe dintre primele simptome de sarcină seamănă destul de mult cu stările prin care trec femeile în fiecare lună, înainte de venirea ciclului menstrual.

În continuare vei afla care sunt cele mai frecvente manifestări care pot fi primele simptome de sarcină, dar ele pot să apară și din alte motive. Prin urmare, testul de sarcină este singurul indiciu clar că vei avea un copil. Iată semnele care pot indica o sarcină:

Crampe ușoare și scurgeri vaginale

Fenomenul poate să apară între zilele 6 și 12 după contactul sexual și este provocat de atașarea ovulului fecundat de peretele uterului, unde se va dezvolta embrionul. O ușoară sângerare și crampele nedureroase sunt deseori confundate cu semne ale apropierii menstruației. În cazul sarcinii însă, vei observa, pe lângă mica sângerare, și o scurgere vaginală de culoare albă, laptoasă. Aceasta este normală și apare în urma îngroșării pereților vaginali.

Îți recomandăm și Calendar menstrual pentru ciclu neregulat: cum calculezi perioada fertilă

Sâni umflați și dureroși

Un alt semn de sarcină, care este confundat frecvent cu sindromul premenstrual, este inflamarea sâinilor, care vor deveni mai mari și chiar dureroși. Asta se întâmplă din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corpul tău imediat după concepție. De asemenea, areola mamară (zona din jurul sfârcurilor) va deveni mai închisă la culoare și e posibil să apară o scurgere din sâni.

Oboseală inexplicabilă

Starea de oboseală poate să apară după o săptămână de la concepție și este provocată tot de schimbările hormonale. Odihna suficientă și dieta bogată în fier și proteine poate ameliora această stare neplăcută.

Greață matinală

Este cel mai cunoscut dintre primele simptome de sarcină și cu siguranță cel mai neplăcut. Din fericire, această manifestare nu apare la toate femeile însărcinate. Starea este provocată de schimbările hormonale, care sunt responsabile și de celebrele pofte din timpul sarcinii sau de repulsia față de anumite alimente pe care înainte femeia le consuma cu plăcere.

Chiar dacă ai ghinionul să suferi de greață matinală, trebuie să știi că după 14 săptămâni acest simptom va dispărea de la sine sau cel puțin se va ameliora. Totuși, e bine să discuți cu medicul tău, ca să fii sigură că dieta pe care o urmezi poate asigura copilului toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare normală.

Îți recomandăm și Calculator ovulație. Cum te ajută și care sunt cele mai populare 10 aplicații

Lipsa menstruației

Este un alt simptom foarte cunoscut de sarcină. Totuși, menstruația poate întârzia din multe alte motive, care nu au legătură cu sarcina. Există însă și cazuri în care femeile însărcinate au o sângerare similară menstruației. Dacă știi sigur că ești însărcinată și sângerezi, trebuie să mergi neapărat la medic, să te asiguri că nu este vorba de o urgență, de o problemă gravă.

Primele simptome de sarcină mai puțin cunoscute

Pe lângă aceste manifestări care pot fi primele simptome de sarcină există și altele, la fel de des întâlnite, dar trecute cu vederea pentru că nu sunt specifice sarcinii:

  • Urinare frecventă (poate să apară după primele șase săptămâni de sarcină),
  • Constipație (apare deseori, din cauza creșterii nivelului de progesteron),
  • Tulburări de dispoziție, provocate de schimbările hormonale,
  • Dureri de cap și de spate,
  • Amețeală, stări de leșin (provocate de scăderea tensiunii arteriale, scăderea glicemiei și de dilatarea vaselor de sânge).

Prin urmare, o femeie însărcinată poate avea una sau mai multe manifestări care pot reprezenta primele simptome de sarcină. Nu uita însă că diagnosticul se pune în urma unui test de sarcină, care trebuie însă confirmat printr-o ecografie ginecologică, la cabinetul medicului tău.

Sursa: WebMD

Citește și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni