Tot ce trebuie să știi despre ovulație și bolile care îți afectează fertilitatea

Fenomenul de ovulație are loc atunci când ovarul eliberează un ovul, care este matur și poate fi fecundat. La femeile fertile, ovulația are loc în fiecare lună și poate fi monitorizată foarte simplu.

Ce este ovulația și când are loc

La femeile fertile, în fiecare lună, foliculul ovarian, care este o parte a ovarului, eliberează un ou, numit ovul sau ovocit. Acesta este eliberat atunci când ajunge la maturitate, asta însemnând că poate fi fecundat de un spermatozoid, pentru a forma astfel un embrion sănătos și viabil.

Ovulația este controlată hormonal de o regiune a creierului numită hipotalamus. Femeia se află în perioada cea mai fertilă cu câteva zile înainte de ovulație, de aceea, dacă vrei să rămâi însărcinată, trebuie să știi când va avea loc ovulația, pentru a avea contact sexual în acele zile. Citește aici mai multe detalii despre cum poți afla care este perioada fertilă!

Care sunt etapele procesului de ovulație

Procesul de ovulație are mai multe etape, fiecare cu manifestările sale diferite:

  1. Faza preovulatorie sau foliculară: celulele din jurul ovulului încep să fie acoperite cu mucus, iar endometrul (învelișul uterului) începe să se îngroașe.
  2. Faza ovulatorie: ovulul este eliberat din ovar și se deplasează în trompa uterină. Aceasta este perioada de maximă fertilitate și durează între 24 și 48 de ore.
  3. Faza luteală sau postovulatorie: este secretat hormonul LH, care ajută la implantarea ovulului fecundat în peretele uterului. Dacă ovulul nu a fost fecundat, atunci el nu mai produce hormoni și începe să de dizolve, iar endometrul se pregătește pentru eliminarea ovulului, prin menstruație.

Îți recomandăm și Sarcina pe săptămâni. Cum se dezvoltă bebelușul pe durata celor 9 luni

În mod normal, o femeie fertilă are un ciclu menstrual care durează între 28 și 32 de zile. Prima zi de ciclul este și prima zi de menstruație, iar ovulația are loc de obicei cu 12 – 16 zile înainte de următoarea menstruație. Ca să-ți fie mai ușor să calculezi data menstruației, poți folosi un calendar menstrual, foarte util chiar dacă ai un ciclu neregulat.

Femeile devin fertile în jurul vârstei de 10 -15 ani, când are loc prima menstruație, numită menarhă. Din acest moment, ele pot rămâne însărcinate. Ovulația va avea loc în fiecare lună, până la instalarea menopauzei, care apare în mod normal după vârsta de 50 de ani.

Simptome pentru ovulație

Există anumite indicii fiziologice, prin care o femeie își poate da seamă că este la ovulație, fără să aibă nevoie de o ecografie abdominală (care poate urmări foarte clar eliberarea ovulului).

Vezi și Livia, dispozitivul care elimina durerile menstruale

Iată care sunt cele mai evidente simptome, care pot indica ovulația:

  • mucusul cervical devine mai gros, asemeni unui albuș de ou, datorită creșterii nivelului de estrogen din organism,
  • temperatura corpului crește puțin, datorită nivelului ridicat de progesteron,
  • unele femei pot simți o ușoară durere în partea de jos a abdomenului, care durează de la câteva minute la câteva ore.

Testele speciale pentru ovulație, disponibile la farmacie, vor analiza prezența hormonului LH din urină, fiind mult mai sigure decât alte metode de diagnostic. Poți cumpăra un test de acest fel, ca să fii sigură că te afli în perioada fertilă.

De asemenea, poți folosi o aplicație specială, numită calculator de ovulație, care te scapă de calculele mai complicate. Cu ajutorul ei, poți afla simplu și repede în ce zi va avea loc ovulația.

Boli care afectează ovulația

Din păcate, tot mai multe femei suferă acum de probleme hormonale, care le afectează ovulația și din această cauză nu pot rămâne însărcinate. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite afecțiuni de acest fel:

Sindromul ovarelor polichistice

Această boală determină mărirea ovarelor, care pot avea și numeroase microchisturi pe ele, pline cu lichid. Afecțiunea determină dezechilibre hormonale, infertilitate, dar și alte probleme, precum obezitate, acnee, pilozitate excesivă, rezistență la insulină. Boala trebuie diagnosticată și tratată de medicul ginecolog.

Te poate interesa și Calendar menstrual pentru ciclu neregulat: cum calculezi perioada fertilă

Disfuncția hipotalamusului

Această boală endocrină afectează producerea de hormoni LH și FSH, esențiali pentru stimularea ovulației. Apar cicluri menstruale neregulate și chiar amenoree (adică lipsa menstruației). Afecțiunea poate să apară din cauza unei greutăți corporale anormale (slăbire sau îngrășare excesivă), a stresului sau unui efort fizic intens, susținut (problemă des întâlnită la sportivele de performanță).

Insuficiența ovariană prematură

Este un diagnostic dur, care apare la femeile de până în 40 de ani. Deși sunt încă tinere, organismul lor nu mai produce ovule viabile, din cauza unei scăderi a nivelului de estrogen.

Excesul de prolactină (hiperprolactinemia)

Glanda pituitară produce prea multă prolactină, care provoacă scăderea nivelului de estrogen.

Pentru femeile care nu au o ovulație normală, medicul ginecolog poate recomanda medicamente speciale, pentru a stimula ovulația. Există însă riscul ca în urma tratamentului să apară o sarcină multiplă (gemeni sau tripleți), dar și diferite efecte secundare provocate de medicamente (dureri abdominale, acnee, dureri de sâni, bufeuri, insomnie, tulburări afective).

De aceea, este foarte important ca medicul să știe dacă apar aceste simptome, pentru a modifica, dacă este nevoie, tratamentul.

Sursa: Medical News Today

Citește și Primele simptome de sarcină. Cum îți dai seama că ai rămas însărcinată