Dintii pierduti pot creste la loc cu ajutorul celulelor stem

Sursa medicala: Universității Columbia din New York

Dintii pierduti sunt o problema cu care se confrunta foarte mulți adulti, in special cei mai in varsta. Recent, cercetatorii au inceput sa lucreze la o tehnica prin care pacientului i-ar putea creste dinti noi, in doar 2 luni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de probleme dentare. În jur de 10% dintre ei au paradontoză, boală care duce la pierderea dinților. Însă numărul adulților care își pierd cel puțin un dinte este mult mai mare, pentru că această problemă poate să apară și ca urmare a unor traumatisme sau a unei carii care nu a fost tratată la timp.

Dieta nesănătoasă, fumatul și igiena dentară precară, obiceiuri frecvente în special în țările mai sărace sau în curs de dezvoltare, cresc și mai mult riscul pierderii dinților. În prezent, singura soluție este folosirea unui implant dentar. Procedura este însă foarte complexă, costisitoare, iar uneori apar situații în care organismul respinge implantul.

În curând însă, pacienții cu probleme dentare ar putea avea o alternativă mult mai bună la implant: dintii pierduti vor fi înlocuiți cu dinți noi, în doar 2 luni. Ingenioasa metodă de tratament a fost descoperită de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Columbia din New York, în august 2019.

Vezi și Studiu: Parodontoza, provocata de un „atac” al sistemului imunitar

Experții lucrează încă la această inovație, care nu poate fi aplicată deocamdată pe oameni, însă rezultatele obținute pe cobai sunt promițătoare. Ei au făcut experimente pe 22 de cobai, iar dinții extrași au crescut la loc, în alveolele rămase goale. Dinții astfel crescuți erau sănătoși, fixați bine în gingie.

Tehnica se bazează pe folosirea celulelor stem, care se pot transforma în orice tip de celule din organism. Spre deosebire de alte experimente care au permis creșterea dinților în laborator, acesta este primul în care oamenii de știință au reușit să regenereze dinți într-un organism viu: dinții au crescut în locul celor pierduți. Prin urmare, nu a fost necesară cultivarea unor celule stem in vitro, care să se transforme în dinți, iar aceștia să fie implantați ulterior. Dinții au crescut natural, în alveolele goale, după ce cobailor le-au fost injectați factori de creștere.

Studiul a fost publicat în Journal of Dental Research. Cercetătorii speră să poată folosi această metodă și pe voluntari umani, deoarece ar avea numeroase avantaje față de un implant: ar fi mai ieftină, dintele nou nu ar fi respins de organism, iar pacientul se va vindeca mult mai repede.

Sursa: Science Times

Citește și Plombe cu biomaterial – un tratament stomatologic ce ajută dinții cariați să se vindece singuri