UV Sense – cel mai mic dispozitiv pentru protecție solară

Compania L’Oréal a creat în colaborare cu Illinois’ Northwestern University un mini dispozitiv pentru protecţie solară ce se fixează pe unghia unui deget de la mână pentru a monitoriza expunerea la radiațiile ultraviolete.

Conform dezvoltatorilor, este cel mai mic dispozitiv pentru protecţie solară de acest tip din lume.

Razele solare sunt principala sursă de radiații UV, producând bronzarea pielii, care este reacția organismului de protecție în faţa radiațiilor, termenul de „bronz sănătos” fiind, de fapt, un mit. Expunerea prelungită la radiații este periculoasă, producând arsuri solare, fotoîmbătrânirea pielii, cancer de piele, afectarea ochilor.

Citeşte şi despre Cancer de piele. Cauze, simptome, tratament

Evitarea completă a expunerii la soare este imposibilă și nu este sănătoasă, dar sunt moduri prin care ne putem expune cu riscuri minime, prin limitare, expunere doar în anumite intervale orare, acoperirea corpului în perioadele cu indice crescut UV, protejarea ochilor, acoperirea zonelor sensibile, utilizarea cremelor de protecţie solară etc.

Monitorizarea expunerii la soare este posibilă cu ajutorul unor tehnologii medicale moderne care oferă informații privind cantitatea de radiații la care suntem expuși.

L’Oréal s-a dedicat cercetării și dezvoltării de metode pentru protecţia solară, inclusiv campanii de informare și screening-uri ale pielii. Brandul dermatologic La Roche Posay a lansat în 2016 senzorul pentru monitorizarea expunerii pielii la radiații UV – My UV Patch, care a cunoscut un real succes și a dus la îmbunătățirea comportamentului oamenilor în acest sens, crescând rata de aplicare a cremei de protecție și reducând expunerea. De aceea, au dezvoltat un al doilea produs, unul ce poate fi purtat o perioadă mai mare de timp, după arhitectura plasturelui iniţial, dar mai complex.

Cunoscut ca UV Sense, noul dispozitiv pentru protecţie solară este rezistent la apă, este cu activare solară, de grosimea unui card de credit și greutatea unui Tic Tac, și poate fi utilizat până la 2 săptămâni. Ulterior, se pot utiliza adezivi adiționali pentru reaplicare. Nu are baterie sau părţi detașabile, și încorporează cel mai mic dozimetru UV de precizie din lume. Poate fi aplicat în orice zonă a corpului sau pe haine, dar se recomandă pe unghie pentru că este stabil, suprafața este rigidă și este o zonă expusă constant la soare. Este încărcat de bateria telefonului și activat de radiații.

dispozitiv pentru protecţie solară

Citeşte şi Dispozitivul care îţi arată unde nu ai aplicat cream de protecţie solară

Acest dispozitiv pentru protecţie solară funcționează în asociere cu o aplicaţie iOS/Android de pe smartphone. Pentru a citi datele, se pornește aplicația și senzorul trimite datele la telefon prin tehnologia NFC (Near Field Communication). Aplicația oferă informații privind expunerea la radiaţii, în funcţie de limitele de siguranţă ale expunerii la radiaţii UVA şi UVB, pentru acea zi sau pentru o perioadă mai mare de timp (dispozitivul poate păstra datele pentru aproximativ 3 luni).

dispozitiv pentru protecţie solară

Scopul produsului este de a fi o metodă convenabilă, preciză și rapidă de a măsura expunerea la soare într-o manieră cantitativă, pentru reducerea cancerelor de piele prin reglarea expunerii la soare.

Scopul principal este asigurarea unei platforme tehnologice care ar putea salva vieți”, menționează Jogn A. Rigers, unul dintre cercetători, profesor în cadrul McCormick School of Engineering.

Mai multe despre dispozitiv, în acest filmuleț:

Dispozitivul a fost prezentat în cadrul târgului de tehnologie CES din Las Vegas de anul acesta.

Citeşte şi Şapcă inventată de tineri români monitorizează expunerea la soare

Surse: New Atlas, NorthWestern, LorealUSA