Dormio, dispozitivul care ne permite să ne controlăm visele

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au inventat o sistem prin care ne putem controla visele. Ei spun că folosind acest aparat ne putem stimula creativitatea.

Dispozitivul Dormio este format dintr-o mănușă care monitorizează biosemnalele utilizatorului, electrozi care se fixează pe scalp pentru a detecta schimbările la nivelul undelor cerebrale și un robot care vorbește. Senzorii vor detecta momentul în care persoana este pe cale să treacă din starea de semi-luciditate (numită Hypnagogia) în starea de somn profund.

Deoarece visele apar în această etapă, este esențial că persoana monitorizată să revină la starea de semi-conștiență, pentru a-și putea controla visele. În momentul în care subiectul este pe cale să intre în starea de somn profund, robotul aflat lângă pat va emite un sunet, care îl va readuce pe voluntar în starea de semi-luciditate, în care visează.

În plus, cercetătorii, sub coordonarea lui Adam Horowitz, au mai observat un detaliu important. Dacă sunetul folosit de robot este un cuvânt care descrie un obiect (de exemplu iepure sau câine), atunci subiectul va integra imaginea acestui obiect în visul său. Practic, dispozitivul Dormio poate pătrunde astfel în visul unei persoane.

manusa Dormio control vise

Scopul acestei mașinării și al experienței de control a viselor este stimularea creativității, spun cercetătorii de la MIT. În timpul fazei Hypnagogia, care face trecerea de la starea de conștiență la cea de somn, apar ideile creative, spun cercetătorii.

Acest stadiu de tranziție de la luciditate la somn este caracterizat prin percepția distorsionată a timpului și spațiului și dizolvarea treptată a conștienței de sine. Tot în această etapă pot să apară halucinații, fenomenul de paralizie în somn sau visele lucide (când persoana este conștientă că visează).

Cum se desfășoară experimentul care poate controla visele

Înainte să adoarmă, voluntarul trebuie să țină strâns în pumn un deget îmbrăcat în mănușă, punând astfel presiune pe senzori. În clipa în care se apropie de faza de somn profund, mâna lui se va relaxa, mănușa va sesiza imediat schimbarea, iar robotul va acționa în consecință, emitând un sunet.

Un experiment similar făceau pictorul Salvador Dali și inventatorul Thomas Edison. Desigur, ei nu foloseau un robot, ci o bilă grea, pe care o țineau strâns în pumn până adormeau. În acel moment, scăpau bila, care cădea pe podea și făcea zgomot, trezindu-i. În acest fel, ei își puteau aminti mult mai bine visele, pe care și le notau imediat și le folseau pentru a-și stimula creativitatea.

Îți recomandăm și Aplicație pentru apneea de somn

Sistemul Dormio este mult mai eficient, oferind subiecților o perioadă mult mai lungă de timp în faza de somn semi-conștient. Este perioada în care gândurile și amintirile noastre încep să se amestece cu visele, suntem practic la limita dintre somn și trezire.

Dispozitivul a fost testat deocamdată pe câțiva voluntari, care s-au declarat mulțumiți și plăcut surprinși de experiențele trăite. Cei opt subiecți care au luat parte la studiu și-au amintit foarte bine visele, inclusiv cuvântul folosit de robot în momentul în care i-a adus înapoi în stadiul de semi-conștiență.

Totuși, efectul acestor experimente asupra creativității nu este foarte clar demonstrat. Deocamdată nimeni nu știe exact cum se formează visele, de ce unii oameni își amintesc perfect ce au visat, iar alții spun că au avut un somn „fără vise”. Studiile au demonstrat însă că fiecare om visează, are între 3 și 6 vise pe noapte, dar 95% dintre aceste vise sunt uitate în momentul în care se trezim.

Primele vise care apar sunt numite „microvise” și se formează după doar câteva minute de la adormire, când ne aflăm încă în primele stadii ale somnului. De obicei nu ne amintim aceste vise.

Vezi și Sisteme digitale pentru controlul somnului

Care sunt etapele somnului

Există 5 etape/faze ale somnului:

Faza 1: Somnul „ușor” – activitatea musculară scade, mișcările ochilor sunt discrete.

Faza 2: Undele cerebrale încetinesc, dispar mișcările ochilor. Faza a doua reprezintă 45-55% din durata totală a somnului.

Faza 3: Apar undele cerebrale delta, care interferează cu unde cerebrale mai rapide sau mai încete

Faza 4: În acest moment creierul produce aproape exclusiv unde delta.

În fazele de somn 3 și 4 este foarte greu să ne trezim. Dacă cineva ne trezește acum, ne vom simți amețiți, derutați timp de câteva minute, vom avea nevoie de mai mult timp pentru adaptarea la stimuli, pentru a reacționa. Acesta este somnul profund.

Faza 5: REM – mișcări foarte rapide ale ochilor, mușchii membrelor devin temporar paralizați, crește pulsul, tensiunea arterială, iar bărbații pot avea erecții nocturne.

Surse: Daily Mail, The Independent

Citește și 5 întrebări ca să afli dacă suferi de o afecțiune a somnului