Patient Room

Eficiența sistemelor medicale în Europa

În toate statele Europei, jumătatea secolului trecut a adus creșteri ale cheltuielilor cu sănătatea mult peste creșterea produsului intern (PIB).

Cele mai  importante motive pentru acest debalans Cheltuieli Sănătate vs. PIB sunt cauzate de îmbătrânirea populațiilor și costurile inovației medicale. Dincolo de ele, se adaugă la cauze și lipsa de eficiență a sistemelor de sănătate. Sau așa cum bine o zice studiul European disponibil mai jos pentru download, „ there is ample evidence of pervasive inefficiency in the process of transforming resources into health outcomes, generating economic waste and being a contributory factor for the excessive health expenditure growth”.

Citește și Stilul de viață în sistemele clasice de sănătate. Studiu

Vestea bună din materialul de 60 de pagini al Comisiei Europene este că, în ciuda investițiilor mici și a speranței mici de viață în raport cu multe țări Europene, la capitolul ineficiență nu suntem printre ultimii ba, din contră. Cehia ocupă locul de țara cu cel mai puțin eficace sistem de sănătate iar Lituania și Slovacia o urmează.

DOWNLOAD Studiu European. Eficienta sistemelor de sanatate in EU