De ce este interzisă editarea genetică a embrionilor umani

Expert citat: Iulian Săvulescu, profesor de etică la Universitatea Oxford

Cercetătorul chinez He Jiankui, care susține că a modificat ADN-ul a doi bebeluși, a stârnit reacții dure în mediul academic, fiind acuzat de lipsă de etică în experimentele sale. Asta deoarece editarea genetică pe embrioni umani este o procedură interzisă în cele mai multe state din lume. Dar de ce este atât de controversată această metodă de editare genetică?

Cu câteva luni în urmă, profesorul He Jiankui, de la departamentul de biologie al Universității de Știință și Tehnologie din Shenzen, a declarat într-un interviu acordat agenției Associated Press, că a contribuit la nașterea primilor copii editați genetic.

Concret, el a modificat o genă din ADN-ul a doi fetuși, ca să le confere acestora imunitate la virusul HIV. Două fetițe gemene s-au născut astfel, dar nimeni nu știe unde locuiește familia lor, sau unde a fost făcută controversata procedură genetică. Știm doar că tatăl fetelor este seropozitiv.

He Jiankui a oferit detalii despre experimentul său și în cadrul unei conferințe internaționale pe teme de editare genetică. Totuși, studiul lui nu a fost publicat în nicio revistă de specialitate. Este însă posibil ca procedură să fi avut loc cu adevărat, fiind confirmată și un savant american, bioinginerul Michael Deem, care a colaborat cu He la proiect.

Îți recomandăm și Tratament revoluționar împotriva HIV: distruge 99% dintre tulpinile virusului

La scurt timp după ce a apărut în public și a vorbit despre această realizare, He Jiankui a dispărut, iar activitatea lui științifică a fost suspendată de către autoritățile chineze. Jurnaliștii cred că acum He se află în arest la domiciliu, însă nimeni nu știe exact unde se află.

Cum a fost realizată editarea genetică a embrionilor

Lulu și Nana, cele două fetițe care sunt probabil primii copii din lume editați genetic, s-au născut pe 8 noiembrie 2018. Imediat după răspândirea informației despre experimentul la care au fost supuse, cercetătorii din întreaga lume au condamnat acest proiect, pe care unii l-au numit de-a dreptul „monstruos”.

Iulian Săvulescu, profesor de etică la Universitatea Oxford, a declarat că acest studiu este inadmisibil, mai ales că nu se justifică nici din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate pe care le vor avea fetițele. Ele au devenit imune la virusul HIV, însă în prezent există multe metode mai simple de a preveni apariția bolii, la fel există și tratamente eficiente în cazul în care cineva contactează virusul.

Prin urmare, riscurile la care au fost expuși acești copii sunt mult mai mari decât beneficiile: editarea genetică realizată de He prin metoda CRISPR Cas-9 este însă experimentală, nesigură și poate provoca mutații grave, scăpate de sub control, care vor însemna boli sau anomalii grave.

Vezi și Premieră medicală: cercetătorii au obținut ovule umane din celule ale sângelui

Mai mult, mutațiile pe care le au aceste două fetițe se vor transmite automat și la copiii lor. De aceea, editarea genetică a embrionilor sau a ovulelor și spermatozoizilor este la ora actuală interzisă: mutațiile se transmit la generațiile următoare, nu se rezumă la pacientul pe care se face procedura. În cazul experimentelor făcute pe adulți, mutațiile sunt limitate la acea persoană și au ca scop dezactivarea unei gene care provoacă o boală și activarea unei gene de care bolnavul are nevoie.

În China însă nu este interzisă editarea genetică, ci doar clonarea umană. Procedura folosită de He a presupus dezactivarea unei gene numite CCR5, care permite virusului HIV să pătrundă într-o celulă. Tehnica de editare genetică folosită se numește CRISPR-Cas9. Pe scurt, asta însemană tăierea unui fragment din ADN, unde se află gena nedorită, eliminarea și înlocuirea lui cu un fragmente care conține gene bune.

Experimentul lui He a fost făcut pe 7 cupluri care au recurs la fertilizarea in vitro. Toți bărbații erau seropozitivi, în timp ce femeile erau sănătoase. Există metode mai simple prin care acest virus poate fi oprit să se transmită de la tată la copil, însă proiectul lui He nu a urmărit prevenirea îmbolnăvirii, ci oferirea unei imunități naturale copiilor la acest virus.

În total, au avut loc 6 proceduri de fertilizare in vitro, care au rezultat în obținerea a 11 embrioni, însă doar cele două fetițe gemene au venit pe lume. Nu știm detalii despre ce s-a întâmplat cu ceilalți embrioni – dacă au fost distruși, s-au oprit din evoluție sau au fost criogenați pentru a fi folosiți ulterior.

Cert este că experimentul lui He Jiankui este un prim pas spre un drum anevoios, unde oamenii de știință și experții in etică îți vor confrunta opiniile, căutând argumente pro și contra editării genetice. Cel puțin în primii ani, va exista mereu teama că experimentele vor scăpa de sub control sau că tehnica va fi folosită în scopuri rău-intenționate, care vor duce la abuzuri.

Sursa: The Independent

Citește și Editarea genetică CRISPR poate provoca mutații grave în ADN-ul uman