Premieră medicală: cercetătorii au obținut ovule umane din celule ale sângelui

Reușita echipei de cercetători de la Universitatea Kyoto din Japonia pare desprinsă dintr-un film Science Fiction. Ei au obținut în laborator ovule umane.

Biologul Mitinori Saitou, de la Universitatea Kyoto, alături de echipa pe care o coordonează, a făcut un uriaș pas înainte în lupta cu infertilitatea. Performanța lui poate da noi speranțe cuplurilor infertile care își doresc să aibă copii biologici.

Echipa lui Saitou a reușit să obțină ovule umane (imature) din celule ale sângelui. Mai întâi, cercetătorii au extrase celule din sângele unei persoane, apoi le-au transformat în celule stem, care pot forma orice organ sau țesut uman, în funcție de cum sunt programate. Aceste celule stem au fost apoi introduse în mici ovare artificiale, obținute din celule embrionare de la șoareci, unde s-au dezvoltat, au crescut timp de mai multe zile. La finalul experimentului, ele au format ovule umane imature.

Vezi și Descoperirea care ar putea transforma orice tip de sânge în grupă universală

Desigur, este doar un prim experiment, care deocamdată nu poate fi folosit pe scară largă, dar este un uriaș pas înainte și o premieră mondială. Practic, este primul experiment care demonstrează că, teoretic, pot fi obținut „copii în laborator”, fără să fie nevoie de ovule reale, de la donatori.

Ovulele obținute în laborator, în interiorul unor ovare artificiale

Cum este și firesc, acest experiment naște controverse din punct de vedere etic. Teoretic, oricine obține material genetic de la o persoană, poate avea un copil de la aceasta, folosind doar o mostră de păr sau de sânge. Pot fi folosite inclusiv celule de la copii, de la bătrâni sau chiar de la persoane decedate, ceea ce, din nou, nu este considerat ceva firesc sau acceptabil.

Ovulele obținute de echipa lui Saitou sunt imature și nu pot fi fertilizate cu succes. Prin urmare, mai avem de așteptat până când vom vedea primii „copii de laborator”. Totuși, cercetătorii vor să meargă mai departe cu experimentul lor și să vadă dacă pot obține prin această metodă și ovule mature, care să poată fi fertilizate. Mai mult, ei speră să poată produce și spermatozoizi prin această nouă și controversată tehnică.

Studiul a fost publicat pe 20 septembrie în revista Science.

Sursa: IFL Science

Citește și Cercetătorii au creat o nouă clasă de antibiotice, care distrug super-bacteriile