Ce efecte adverse are un tratament chiropractic aplicat greșit

Un tratament chiropractic presupune realinierea discurilor vertebrale și a altor oase, ca metodă alternativă de terapie pentru durere. Unele manevre de acest fel pot să aibă însă efecte adverse.

Multe persoane aleg un tratament chiropractic pentru durere, considerând că este o terapie naturală, care nu poate să dăuneze organismului. Din păcate, nu este chiar așa.

Atunci când este realizat corect, un tratament chiropractic poate ajuta la poziționarea normală a oaselor, iar în acest fel ameliorează sau chiar elimină durerile de spate sau de cap. Însă manevrarea oaselor, în special a coloanei verebrale trebuie făcută corectă, cu mare atenție, altfel pot să apară efecte secundare grave.

Un studiu publicat recent în American Journal of Ophthalmology Case Reports prezintă cazul unei femei de 59 de ani care a rămas cu probleme de vedere după ce a urmat un tratament de acest fel.

Vezi și Lumina albastră emisă de telefoanele mobile poate provoca orbirea

Pentru că suferea de dureri de cap, femeia a apleat la un tratament chiropractic. Manevrele au implicat, în cazul ei, manipularea foarte rapidă a coloanei cervicale. La scurt timp după această procedură, pacienta a început să observe pete în câmpul vizual, iar tulburarea de vedere s-a agravat în timp.

Un medic oftalmolog care investigat cazul femeii atrage atenția că uneori manevrarea rapidă și puternică a capului poate duce la distrugerea vaselor de sânge de pe retină. Deși asemenea efecte secundare apar foarte rar, ele nu trebuie ignorate.

Retina este stratul de țesut aflat în spatele ochiului, care conține un tip de celule reponsabile cu transformarea luminii în semnale neurale care sunt apoi decodificate de creier pentru a reda imagini.

Orice sângerare care apare pe retină poate duce la o tulburare de vedere. Din fericire, această pacientă și-a recăpătat vederea după aproximativ 2 luni, fără să aibă nevoie de un tratament special.

Îți recomandăm și Implantul artificial de retină va reda vederea pentru milioane de bolnavi

Nu este prima dată când cercetătorii observă asemenea incidente după un tratament chiropractic. Procedurile incorecte pot distruge vase de sânge importante, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare. În cazuri extreme, dacă artera cervicală este ruptă în urma unei manevre prea violente, pacientul poate face atac vascular cerebral.

De asemenea, manevrările prea puternice ale oaselor gâtului cresc riscul de ruptură la nivelul pereților arteriali. Dacă există un cheag de sânge format pe o arteră, acesta se poate desprinde și blocează un vas sanguin la nivelul creierului, provocând astfel accident vascular.

Și tulburările de vedere se numără printre efectele adverse ale tratamentului chiropractic. Unele probleme vor dispărea în timp de la sine, dar pot să apară și complicații, pentru care este nevoie de operație sau de tratament laser.

Studiul recent, realizat de oftalmologul Yannis Paulus de la Universitatea din Michigan, se încheie cu recomandări importante atât pentru pacienții care vor să urmeze un tratament chiropractic cât și pentru specialiștii care aplică aceste proceduri.

Astfel, chiropracticienii trebuie să țină cont de toate problemele de sănătate ale pacienților și să le explice clar care sunt riscurile și efectele secundare care pot să apară.

La rândul lor, pacienții trebuie să se informeze dinainte asupra potențialelor riscuri pe care le implică procedura și să discute și cu alți medici despre decizia lor de a urma un asemenea tratament. Este posibil chiar să existe contraindicații în cazul lor.

Sursa: Medical News Today

Foto: Flickr

Citește și Nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea