Implantul artificial de retină va reda vederea pentru milioane de bolnavi

Cercetătorii au realizat implantul artificial de retină, care ar putea fi singura speranță pentru oamenii care și-au pierdut vederea. Testele pe voluntari umani ar putea începe chiar anul acesta.

Implantul artificial de retină transformă lumina într-un semnal electric, care stimulează nervii din retină. Soluția ar putea fi singura șansă pentru bolnavii care suferă de degenerarea retinei, inclusiv de retinită pigmentară, o boală incurabilă, care duce la orbire, scrie publicația Science Alert.

Retina este partea din spate a globului ocular, alcătuită din milioane de fotoreceptori sensibili la lumină. Mutațiile care apar în oricare din cele 240 de gene identificate în această regiune pot duce la afectarea retinei și implicit la pierderea vederii. Celulele fotoreceptoare încep să moară, chiar dacă neuronii din retină nu sunt afectați.

Până acum, cercetarea în acest domeniu viza folosirea unor dispozitive similare ochiului bionic, care să stimuleze activitatea neuronilor din retină. Acum însă, o echipă de cercetători de la Institutul Italian de Tehnologie, a realizat un implant artificial, care poate înlocui retina afectată de boală.

Cum funcționează implantul artificial de retină

Implantul artificial de retină este fabricat dintr-un strat subțire de polimer organic conductor, amplasat pe un strat de mătase și acoperit cu un alt strat de polimer semiconductor. Acesta din urmă funcționează asemeni unui material fotovoltaic: absoarbe fotonii din lumina care pătrunde prin lentile. Apoi, prin electricitate, sunt stimulați artificial nervii din retină, polimerul înlocuind astfel activitatea fotoreceptorilor naturali, care au fost distruși.

Vezi și Tratament pentru glaucom de ultimă oră

Spre deosebire de alte tipuri de implant menite să ajute la redarea vederii, acesta este fabricat din materiale foarte moi, care nu afectează retina. Neuronii din retină sunt stimulați pe rând, individual, iar pe viitor  senzorii ar putea fi modificați, astfel încât să poată detecta și culorile, nu doar lumina. În acest fel, vederea artificială nu va mai fi doar în alb și negru, ci în culori, cât mai apropiată de modul în care ochiul uman percepe lumea din jur.

Până acum, cercetătorii au testat eficiența implantului artificial de retină pe cobai programați să dezvolte o boală care afectează retina. Rezultatele sunt încurajatoare: șoriceii care au primit acest implant reacționează chiar și la o lumină difuză (similară luminii din amurg) asemeni cobailor sănătoși, care văd foarte bine. Retina artificială funcționează la fel de eficient și după 10 luni de la implant.

Cercetatorii speră să poată începe anul acesta și testele pe voluntari umani, pentru a vedea dacă pot obține aceleași rezultate pozitive.

Concluzia cercetării realizate de experții italieni a fost publicată în revista de specialitate Nature.

Citește și Retinopatia diabetică, detectată automat prin telemedicină