Retinopatia diabetică, detectată automat prin telemedicină

Retinopatia diabetică este o complicație care apare deseori la bolnavii care suferă de diabet. Această afecțiune vasculară poate duce la pierderea vederii și este cea mai frecventă cauză de orbire la adulți.

Studiile medicale arată că aproape toți bolnavii de diabet tip 1 și peste 60% dintre cei care au diabet de tip 2 ajung să sufere de retinopatie după 20 de ani de la diagnosticarea cu diabet, scrie publicația Aetna.com. Retinopatia diabetică se manifestă prin vedere încețoșată, apariția de puncte negre în câmpul vizual, pierderea vederii centrale și imposibilitatea de a mai distinge culorile.

Afecțiunea apare din cauza glicemiei ridicate, care nu ținută sub control un timp îndelungat. Astfel, micile vase de sânge care irigă retina sunt blocate, slăbesc și încep să sângereze. În timp, organismul va încerca să producă noi vase de sânge, în locul celor blocate, iar din această cauză apare un țesut cicatriceal, care presează retina. Aceasta riscă să se desprindă din cauza presiunii, poate să apară glaucomul, ori alte complicații care duc la pierderea vederii.

Retinopatia diabetică diagnosticată prin telemedicină

Diagnosticul de retinopatie diabetică îl poate pune un medic oftalmolog, în urma consultației. Din fericire, acum există un sistem mai modern de diagnosticare, prin telemedicină. Acesta presupune realizarea de fotografii digitale ale retinei pacientului, în cabinetul medical. Ulterior, imaginile ajung la un centru specializat, unde sunt analizate de tehnicieni. În acest fel, chiar și un medic de familie sau generalist poate afla dacă pacientul său suferă de retinopatie diabetică, fără să mai fie nevoie de consultația unui oftalmolog. Pozele pot fi realizate chiar de medic, cu ajutorul unei camere digitale.

Citește și Senzori pentru monitorizarea glicemiei: dispozitive utile bolnavilor de diabet

În acest fel, chiar și persoanele din mediul rural sau cele izolate pot primi rapid o consultație și un diagnostic. Început la timp, tratamentul pentru retinopatia diabetică este eficient în proporție de 90% și previne orbirea. Un alt avantaj important este că sistemul de telemedicină poate fi folosit fără să fie nevoie ca pacientul să primească picături speciale de ochi, pentru dilatarea pupilelor.

Un studiu realizat în Portland arată că diagnosticul pus prin sistemul de telemedicină, cu ajutorul fotografiilor digitale, este la fel de precis ca în cazul testelor oftalmologice clasice, care presupun examinarea fundului de ochi. Totodată, foarte puțini pacienți diagnosticați prin sistemul de telemedicină au avut nevoie de evaluări suplimentare, la oftalmolog, scrie Telemedicine Journal and E-Health.

Există mai multe sisteme de telemedicină folosite pentru diagnosticarea retinopatiei diabetice. Unul dintre acestea este cel creat de Institutul Devers Eye. Cu ajutorul unui software, fotografiile retinei sunt criptate și trimise la o bază de date securizată. Sistemul anunță automat, prin e-mail, specialiștii institutului, care vor analiza imaginile primite, ca să pună un diagnostic. Consultația durează doar 10 minute și nu este necesară dilatarea pupilelor. Sunt realizate câte 8 fotografii pentru fiecare ochi în parte.

Iată cum funcționează sistemul Telemedicine Primer!

Există și sisteme de telemedicină care lucrează cu fotografii ale retinei realizate prin pupilele dilatate. Printre acestea merită menționată DigiScope Diabetic Retinel Evaluation Service. Camera digitală specială DigiScope fotografiază retina și estimează acuitatea vizuală. Pozele sunt trimise apoi la un centru de analiză, unde sunt evaluate de tehnicieni, iar diagnosticul este comunicat pacientului și medicului.

Citește și Angiopatia diabetică, cea mai gravă dintre complicațiile diabetului zaharat