Tratament pentru glaucom de ultimă oră

Metodele moderne de tratament pentru glaucom oferă o șansă în plus la o viață normală. Află cum poate ajuta tehnologia de ultimă oră pacienții cu glaucom!

Opțiunile de tratament pentru glaucom sunt numeroase, chiar dacă boala nu poate fi vindecată pe deplin. Glaucomul este o afecțiune oftalmologică destul de des întâlnită, caracterizată prin distrugerea nervului optic. În timp, această boală poate duce la pierderea completă a vederii. La nivel mondial, glaucomul este a doua cauză de orbire pentru persoanele care au peste 60 de ani, potrivit American Academy of Ophtalmology.

Pacienții diagnosticați cu glaucom trebuie să meargă regulat la medicul oftalmolog, pentru analize de rutină care arată presiunea oculară. În acest fel, ei pot afla dacă boala lor s-a agravat sau este stabilă. În plus, pot afla dacă urmează un tratament eficient pentru glaucom.

Tipuri de glaucom

Există mai multe forme de glaucom:

 • Glaucom cu unghi deschis
 • Glaucom cu tensiune normală
 • Glaucom cu unghi închis
 • Glaucom congenital
 • Glaucom secundar (apare la copii și este moștenit genetic)
 • Suspiciune de glaucom (presiunea oculară este normală, dar vederea este afectată)

Glaucomul cu unghi deschis este cea mai frecventă formă și apare atunci când canalele lacrimare din ochi sunt blocate, lucru care duce la creșterea tensiunii oculare și la distrugerea nervului optic.

Simptomele glaucomului

Diagnosticul de glaucom se pune, din păcate, destul de târziu, pentru că simptomele nu apar la început. Mai ales în cazul glaucomului cu unghi deschis, primele semne de alarmă apar atunci când nervul optic este deja distrus.

Citește și: Dispozitivele de urmărire a globului ocular, o speranță pentru persoanele cu paralizie 

Printre simptomele afecțiunii se numără:

 • Durere puternică de ochi și de cap, în zona frunții
 • Ochi roșii
 • Vedere încețoșată
 • Greață, vomă
 • „Pete negre” care apar în câmpul vizual
 • Vizualizarea de halouri sau curcubee în jurul punctelor luminoase

Glaucomul nu poate fi vindecat, însă poate fi ținut sub control, pentru a nu se agrava, prin tratament.

tratament pentru glaucom

Sursa foto: www.mahaveereyeshospital.com

Tratament pentru glaucom prin celule stem

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitățile Indiana și Purdue a arătat eficiența unui tratament inovator cu celule stem derivate din celule ale pielii. Celulele stem sunt celule aflate într-o stare embrionară, nedefinită, de aceea se pot transfoma în orice tip de celulă. În cadrul studiului, realizat pe pacienți care sufereau de glaucom congenital, cercetătorii au reușit să transforme celulele stem în celule retiniene ganglionare, care conduc semnalele vizuale de la ochi spre creier.

Citește și: Lentilă inteligentă pentru pacienții cu glaucom

Din păcate, celulele stem de la pacienții cu glaucom, deși s-au transformat în celule retiniene, au fost ulterior distruse într-un ritm destul de rapid. Astfel, singurul tratament eficient pentru glaucom constă în folosirea de celule stem de la persoane sănătoase, scrie MedicalNewsToday.com. Cercetătorii speră că în curând vor putea obține acest tratament personalizat, care le va da bolnavilor speranța unei vieți mai bune.

Aplicații pentru cei care suferă de glaucom

Monitorizarea glaucomului prin aplicațiile de smartphone

Potrivit publicației Glaucomatoday.com, la nivel mondial, peste 500 de milioane de utilizatori de smartphone folosesc aplicații de monitorizare a sănătății. Există aplicații și pentru pacienții care suferă de glaucom. Aplicația EyeDrops a fost lansată în 2012 și este compatibilă cu aparatele Android și iOS. Programul este folosit pentru a le reaminti pacienților și îngrijitorilor acestora să-și ia la timp tratamentul, care constă în administrarea unor picături de ochi.

Această aplicație este foarte eficientă, însă numai dacă pacienții se vor obișnui să o folosească permanent. Studiile arată că mulți bolnavi uită să mai pornească aplicația sau renunță pur și simplu la ea după un timp. În afară de EyeDrops, există și alte aplicații utile pentru pacienții diagnosticați cu glaucom.

Câteva aplicații pentru bolnavii de glaucom:

Te-ar putea interesa și Aplicații iOS de sănătate. Top 7

Opțiunile moderne de tratament pentru glaucom oferă mari șanse la o viață normală pentru pacienții care suferă de această afecțiune.